”Det är människor som ser ut att vara kapabla till vad som helst, men som är väldigt, väldigt dåliga”, säger Gro Sundell. Foto: TT

Sahlgrenska öppnar unik mottagning för utmattade

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler sjukskriver sig på grund av stress, och det är inte sällan kvinnor som arbetar inom vård och omsorg som drabbas hårdast. Under måndagen öppnade Sahlgrenska sjukhuset en unik mottagning för människor med svårbehandlad utmattning.

– Vi lever i ett prestationssamhälle där det är fult att säga nej, vilket får följder på människors hälsotillstånd, säger enhetschefen Gro Sundell.

Regionens psykiatrimottagning för utmattningssyndrom, förkortat PMU, slog under måndagen upp sina portar i ett hus på Viktor Rydbergsgatan, inte långt från Götaplatsen i Göteborg.

Redan innan mottagningen öppnade hade man fått flera telefonsamtal från primärvården, psykiatrin och intresserade, och enhetschefen Gro Sundell säger att det är många som länge efterfrågat ett team specialiserat på patienter med utmattningssyndrom.

– Vi planerar att kunna ta emot våra första patienter i december. Sen räknar vi med 350 nybesök per år, säger Gro Sundell, enhetschef på den nyöppnade mottagningen.

Kan drabba vem som helst

Målgruppen är patienter med svårbehandlad utmattning, tillsammans med någon typ av annan sjukdom. Det kan handla om en ADHD-diagnos som spökar i bakgrunden, eller om ångest eller depression.

– Det är alltfler män som drabbas, och även yngre personer. Vi lever i ett prestationssamhälle där det är fult att säga nej, vilket får följder på människors hälsotillstånd. Alla är försedda med en viss mängd energi, men när den tar slut är det stopp, säger Gro Sundell.

Hon betonar att det inte finns några ”särskilda” människor som drabbas av utmattning, utan vem som helst kan gå in i väggen om stressfaktorerna blir för många och det inte finns tid för återhämtning i livet. En vanlig patient är en kvinna med ett pedagogiskt eller vårdande jobb och som har en familj att ta hand om när arbetsdagen är slut.

– På utsidan är det inte så lätt att se, det är människor som ser ut att vara kapabla till vad som helst, men som är väldigt, väldigt dåliga, säger Gro Sundell.

Tusentals sjukskrivna

Enligt Institutet för stressmedicin var omkring 10.000 västsvenskar sjukskrivna för utmattning förra året, och mellan 2009 och 2014 ökade antalet sjukskrivningar på grund av stress med 140 procent i Sverige, enligt siffror från EU.

– Det handlar om patienter som inte har något närminne kvar eller har svårt att läsa eller ta till sig en text, man är helt enkelt utsliten. När man drabbas av utmattning och blir sjuk, så blir många verkligen jättesjuka.

Skräddarsydd behandling

På mottagningen kommer femton personer, bland annat psykiatriker, psykologer, terapeuter och sjuksköterskor att arbeta med skräddarsydd behandling som till exempel grupp- och stödsamtal. Och Gro Sundell betonar att mottagningen är öppen för alla västsvenskar.

– Det här är för alla personer i regionen från Åmål i norr till Halland i söder. Jag tycker att det är jätteviktigt att man passar på att söka hjälp, även om man bor lite längre bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.