Se Helga Söderström sjösätta sin första segelbåt, en stortriss MK2. Foto: SVT

Pandemi-effekten: Fler vill hyra båt i sommar

Publicerad

Båtbranschen märker just nu ett rejält uppsving för att hyra båt inför sommaren. Dessutom är det hög efterfrågan på köp av fritidsbåtar.

– Jag planerar in en massa små turer, säger Helga Söderström, 23, som precis köpt sin första båt.

Ett alternativ för att hemestra, där man är nära naturen och håller avstånd till andra människor, har seglat upp rejält i sommar: båtlivet.

Det ser ut som att båtlivet på västkusten kommer att ta än mer fart när många inte kommer resa utomlands. Detta visar en undersökning som båtbranschen har gjort. Sju procent funderar på att köpa båt och den siffran är konstant. Men intresset för att hyra båt ökar.

Coronaviruset i Västsverige

– I och med att det har blivit så dyrt att äga en båt idag så har ju uthyrningen ökat och det finns fler som hyr i Sverige, säger Jonas Wilén, vd Grundsunds Marina.

Köpa begagnat – ett alternativ till att hyra

Enligt båtbranschen funderar 10 procent av svenskarna på att hyra båt i sommar. Men man vill hyra en helt ny större motorbåt kan det svida rejält i plånboken, det kostar närmare 20 000 i veckan. Ett alternativ är då att köpa en begagnad segelbåt för mellan fem- och tiotusen.

Helga har köpt sin första båt

– I dag är det sjösättning av min båt Ulla, säger Helga Söderström, båtägare.

Hon har i år köpt sin allra första båt, en stortriss MK2.

– Alla vill åka med! Det är ju jätteroligt. Jag planerar in en massa små turer men också att kanske ta sig upp till Marstrand eller upp längs kusten.

I klippet ovan ser du Helga berätta mer om varför hon ville köpa en båt.

Båtbranschen i Sverige

Omsatte under 2019 cirka 5,5 miljarder, varav båtförsäljningen stod för cirka 3 miljarder kronor.

Antal nya sålda båtar: cirka 20 000

Motorbåtar: cirka 15 000

Segelbåtar: cirka 100

Övriga båtar (kanot, kajak, roddbåt, jolle) cirka 5 000

Källa: Sweboat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet