Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Grannar hör av sig om något ser konstigt ut” – hör Ellen Löfqvist berätta om butiken på Tjörn. Foto: Helena Josefsson/SVT

Allt vanligare med obemannade butiker – trots ökning av stölder

Publicerad

Det ser ut som en helt vanligt livsmedelsbutik – men personalen och kassorna lyser med sin frånvaro. Trots att stölderna i butiker ökar så blir det allt mer populärt med obemannade butiker.

– Vi öppnade i somras och det är öppet dygnet runt, säger Ellen Löfqvist, som är den enda anställda i affären på Tjörn.

Just den här butiken på Tjörn har öppet dygnet runt, men är bara bemannad fyra till sex timmar om dagen och fem dagar i veckan.

Resten av tiden är det bara de kunder som handlar som syns i butiken.

Ellen Löfqvist arbetar bland annat med att ta emot och packa upp varor, skicka iväg skräp och visa kunder hur man gör när butiken är obemannad.

Närmare 200 obemannade butiker

En av kunderna som använder sig av obemannade butiker är Maud Sundkvist, som bor på Klädesholmen.

– Jag har skaffat appen så jag går hit i bland när det är obemannat. Ju mer man tränar desto bättre blir man på det. Det är jätteviktigt med en affär på ön, säger hon.

Maud Sundqvist är en av de som utnyttjar de obemannade butikerna. Foto: SVT/Helena Josefsson.

Det finns 193 obemannade butiker i Sverige i dag och hela 66 av dem i Västra Götaland. Enligt Tillväxtverket är det under och efter pandemin 2020 som de flesta har etablerats.

– Den största orsaken till att det är så många i just Västra Götaland tror jag har att göra med att ett av de bolag som driver obemannade butiker kommer därifrån, säger Pär Ove Bergquist, koordinator för kommersiell service på landsbygd på Tillväxtverket.

Miljardstölder i butiker i Sverige

Antalet stölder i butik har fördubblats sedan 2010. Enligt siffror från 2021 så stjäls det för 8,5 miljarder kronor per år i Sverige.

– Vi kommer under våren att presentera en ny stöld- och svinnrapport. Vi är tyvärr rädda för att siffran för 2021 numera är i underkant, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel.

Enligt henne har de återkommande stölderna lett till stora förluster för handlare, konsumenter och samhälle.

– Något vi observerat under senare år är ett mindre utbud och nedstängningar av butiker. Stölder inom handeln är ett samhällsproblem, säger Nina Jelver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.