Allvarlig kritik mot Römosseskolan

Publicerad

Skolinspektionen riktar mycket allvarlig kritik mot Römosseskolan i Göteborg för bland annat godtycklig betygssättning och kränkande behandling av elever.

Römosseskolan är en fristående grundskola med muslimsk inriktning. Missförhållandena pågick under den tid som den moderate riksdagsledamoten Abdirizak Waberi var rektor på skolan, enligt Sveriges Radios Ekoredaktion.

Skolinspektionen besökte skolan i december, januari och maj. I sin rapport nämner inspektionen bland annat lärare som är fysiskt hårdhänta mot elever och att de blundar för att pojkar kränker flickor på skolan. Betygssättningen är godtycklig och verkar gynna pojkarna. Skolans arbetsplan har inslag som strider mot skollagen.

Waberi är tjänstledig från skolan sedan han fått riksdagsplats. Hans vikarie Vernes Slatina säger till Ekot på telefon från Bosnien att så snart lärarna kommer ska åtgärder vidtas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.