Amanda Lind (MP) är Sveriges kulturminister. Foto: SVT

Amanda Lind hyllade jämställda filmfestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Kulturminister Amanda Lind invigde Göteborgs filmfestival med en passning till den kritik hon mött tidigare i veckan.
-Jag anser mig vara en filmälskare men jag har inte kunskap om varenda film, som ni kanske har läst i tidningarna.

Stellan Skarsgård spred lite internationell stjärnglans när han mottog sitt hederspris vid invigningen av Göteborgs filmfestival. Han framhöll festivalens ”oglittriga sida” som något han verkligen uppskattar.

-Det här är min favoritfestival tack vare ”no-fuzz, no-nonsense”-inställningen och den stora kärleken till filmen, sa Skarsgård och fortsatte:

-Här kan man verkligen ha kul och festa. Det har jag gjort genom åren men inte i år för just nu dricker jag inte, sa han från scenen.

Jämställt filmprogram

Publiken på biograf Draken i Göteborg möttes av t-shirt-beklädda stolar när den 43:e filmfestivalen invigdes. På varje t-shirt stod ett kvinnligt regissörsnamn, som en manifestation för festivalens lyckade arbete för ett, för första gången, helt jämställt filmprogram.

-Vi har bevisat att det går, ingen kan längre påstå att det är omöjligt. Det har inte ens varit speciellt svårt, sa festivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg.

”Anser mig vara en filmälskare”

Kulturminister Amanda Lind (MP), som rörde upp känslorna i filmbranschen när hon vid årets Guldbaggegala tidigare i veckan berättade att hon inte sett en enda svensk film under förra året, invigningstalade med kritiken i åtanke.

-Temat brasiliansk film är viktigt under festivalen och jag ser fram emot att få lära mig mer om det. Jag anser mig vara en filmälskare men jag har inte kunskap om varenda film, som ni kanske har läst om i tidningarna på sista tiden.

Amanda Lind fortsatte sitt tal med att hylla Göteborgs filmfestival för sitt jämställda filmprogram.

-Ni är verkligen Sveriges framsida. Nu måste resten av världen komma ikapp.

Årets invigningsfilm var ”Psykos i Stockholm” av Maria Bäck. På invigningen delades även årets Mai Zetterling-pris ut av Konstnärsnämnden. Prissumman på 200 000 kronor tilldelades kortfilmaren Niki Lindroth von Bahr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer