Personalbrist stoppar Göteborgs ambulanser

Uppdaterad
Publicerad

Personalbrist slår hårt mot Sahlgrenskas ambulanskapacitet. Under en ettårsperiod har ambulanserna stått still 1500 timmar – i snitt fyra timmar om dagen. Och det drabbar invånarna.

Det fick en 78-årig kvinna i Göteborg erfara när hon den 19 mars drabbades av en misstänkt hjärtinfarkt. Hon fick då vänta i 80 minuter på en ambulans. Detta inträffade tre månader efter att hon fått sin första hjärtinfarkt. Hon beskriver väntan på ambulansen i mars som en evighet.

– Plötsligt kunde jag inte prata, jag kunde knappt andas och hade jätteont. Jag trodde jag skulle dö, berättar kvinnan. Hon vill inte framträda med namn men har berättat sin historia för oss på SVT Nyheter Väst.

Ambulanssjukvården i Göteborg

Sjukhuset ligger bara 15-20 minuter ifrån deras bostad och hade kvinnans man vetat hur lång tid det skulle ta säger han att han hellre hade kört henne själv. Efter ett tags väntan ringde han upp SOS Alarm igen.

– När jag fick tag på dem igen sa en röst att det var dåligt med ambulanser. Det är inte acceptabelt, jag sa att hon hade svårt att andas, och hade haft hjärtinfarkt tidigare och nu hade fått återfall, minns maken med vånda.

1500 timmar stillastående ambulansfordon

SVT Nyheter Väst har begärt ut driftmeddelanden som skickats under ett års tid från Sahlgrenska till SOS Alarm. Vår granskning visar att Sahlgrenska konsekvent mellan juni 2014 till juni 2015 inte haft nog med personal för att ha samtliga sina ambulanser igång.

Totalt rör det sig om 1500 timmar som ambulanser som egentligen skulle vart i drift, ändå stått stilla. Det motsvarar en ambulans som stått stilla i fyra timmar per dag i ett års tid.

Gör avsteg

Anna-Karin Juwél-Egeland är verksamhetschef för Sahlgrenskas ambulanser och hon medger att det finns ett tapp i resurser. Men hon menar samtidigt att man försökt kompensera bortfallet.

– Vi har en planerad drifttid på alla våra enheter. De siffror du refererar till är avsteg från den planerade drifttiden och det gör vi med jämna mellanrum. Det kan vara både att tillskapa resurser och att tillfälligt ställa av resurser, säger Anna-Karin Juwél-Egeland.

De driftmeddelanden vi fått av ledningen är inte sammanställda så man faktiskt kan se om extrainsatta resurser kompenserat de stillastående ambulanserna.

Vi har detaljgranskat hur och när Sahlgrenska satt in extra resurser för att undersöka om de ersatt stillastående ambulanser. Det visar sig att av de 1500 stillastående timmarna så har man lyckats täcka luckor i nästan 200 timmar. Det motsvarar mindre än en sjundedel. Men övriga extrainsatta ambulansfordon har satts in under tider då det inte ställts av något fordon.

”Vi når vårt mål”

Med andra ord har personalen som fått jobba när fordon stått still oftast haft det lika tufft trots de extrainsatta ambulanserna. Men verksamhetschefen menar att man totalt sett har fler ambulanser i rullning än vad som fanns när man tog över verksamheten 2012.

Hon understryker att det viktigaste är att man når verksamhetens mål. Dessa etableras av politikerna och går ut på att 90 procent av patienterna med livshotande tillstånd ska nås inom 20 minuter.

– Vi ska nå 90 procent utav de mest kritiskt sjuka patienterna inom 20 minuter. Det målet når vi här i Göteborg, säger verksamhetschefen.

Ville inte anmäla

Den 78-åriga kvinnan i Göteborg som fick en misstänkt hjärtinfarkt borde ha fått en ambulans inom 20 minuter, eftersom hon hade ett livshotande tillstånd. När vården brister ska vårdgivaren göra en Lex Maria-anmälan och undersöka var det gick snett. Men kvinnan ville inte anmäla och från sjukhusets egen sida gjordes det ingen anmälan.

Så har Göteborgs ambulanser drivits

2007 – Tog det privatägda Falck AB över ambulansverksamheten från räddningstjänsten i Göteborg.

2012 – I oktober tog Västra Götalandsregionen tillbaka driften av ambulanssjukvården. Kontraktet med Falck AB hade gått ut och parallellt med detta hade många klagomål kommit in på Falck AB.

Klagomålen på Falck AB gällde delvis stillastående ambulanser på grund av kronisk personalbrist. Dessa klagomål beaktades när regionen valde att ta tillbaka verksamheten i egen regi.

Fakta: Sahlgrenskas ambulanssjukvård

2014 utfördes 76.000 ambulansuppdrag och cirka 13.000 liggande sjuktransportuppdrag. Ambulansen har 22 ambulanser, 2 bedömningsbilar och 1 läkarstödsbil fördelade på 9 stationer i Storgöteborg.

  • Gullbergsvass: 8 ambulanser samt 2 bedömningsbilar och 1 läkarstödsbil
  • Frölunda: 3 ambulanser
  • Lundby: 2 ambulanser
  • Mölndal: 3 ambulanser
  • Öjersjö: 1 ambulans
  • Kortedala: 1 ambulans
  • Angered: 1 ambulans
  • Torslanda: 1 ambulans
  • Öckerö: 1 ambulans
  • Styrsö/ Donsö: 1 ambulans

Källa: Sahlgrenska universitetssjukhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulanssjukvården i Göteborg

Mer i ämnet