Var det diskriminering som gjorde att en patient inte prioriterades tillräckligt högt på Östra sjukhuset i Göteborg och senare avled? Idag faller domen. Foto: Johan Nilsson/TT

Patient misstroddes – anklagades för ”kulturell svimning”

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanspersonal misstrodde patient med massiv hjärnblödning och rapporterade in att personen ”spelade medvetslös” och gjorde en ”kulturell svimning”. På grund av detta uteblev vård av patienten i en och en halv timme. Nu ska ärendet utredas av IVO.

Det var i vintras förra året som en person ramlade under en fotbollsmatch och slog i huvudet. Dagen efter fick personen huvudvärk och ont i nacken vilket fick anhöriga att tillkalla ambulans.

Ambulanspersonalen fann personen kvidande på golvet där personen ska ha svimmat. Men i dokumentationen till sjukhuset skriver ambulanspersonalen att personen ”spelar medvetslös” samt ”kulturell svimning”.

På grund av detta fick personen vänta i en och en halv timme innan denne fick träffa en läkare och det är först då som patienten förs till ett akutrum och en massiv hjärnblödning och ett brustet aneurysm upptäcks.

Personliga värderingar ska inte förekomma

Chefläkare Görel Nergelius på Sahlgrenska berättar att sjukhuset har gjort en lex Maria-anmälan på sig själva efter händelsen, som nu ska utredas av Inspektionen för vård och omsorg, IVO. 

– Vi kommer göra en intern utredning för att gå igenom alla delar i det här händelseförloppet, och den ska sedan mynna ut i åtgärdsförslag. Sedan kommer IVO att granska vår utredning, säger hon.

Görel Nergelius kan inte förklara vad en ”kulturell svimning” är, men säger att det inte är något vedertaget medicinskt begrepp.

– Jag har aldrig stött på ett sådant uttryck någonsin tidigare. Vad man menar med det får vår utredning visa. Det man kan säga generellt är att personliga värderingar aldrig ska förekomma i medicinsk dokumentation. Det är oprofessionellt, säger hon.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.