Jan Edling, tidigare integrationsansvarig på LO, menar att det finns stora integrationsproblem i Sverige. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Analytikern: Alla regeringar har misslyckats

Uppdaterad
Publicerad

Segregationen har under decennier blivit sämre. Enligt analytikern Jan Edling har alla olika regeringars integrationspolitik misslyckats.
– Det började redan på 70-talet, säger han.

I många bostadsområden i Västsverige är det långt kvar innan de boende är jämställda med den övriga befolkningen, och så har det varit i många år. Enligt Jan Edling, analytiker på Flexicurity, började problematiken synas redan på 1970-talet.  

Jan Edling var tidigare integrationsansvarig på LO och menar att integrationen i Sverige har stora problem. Han har skrivit en rapport som heter Förorterna som Moder Svea glömde. Han använder sig av unik statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) som under nästan 20 år observerat utsatta bostadsområden när det gäller bland annat utbildning, hälsa, boende och arbetslöshet.

Arbetslöshet i förorterna

Tittar man på hur stor andel 20-64 åringar som jobbar i Sverige så är det 77 procent, men andelen är betydligt lägre i utsatta stadsdelar. I Hässleholmen i Borås är det 52 procent, i fyra stadsdelar i Göteborg är det runt 50 procent och i Kronogården i Trollhättan är det 42 procent.

– Vi säger att Sverige går bra och att nu går sysselsättningen upp och arbetslösheten ner. Men det stämmer inte i de här förorterna där har arbetslösheten fortsatt att gå upp, säger Jan Edling.

I rapporten skriver Jan Edling att flera regeringar försökt att skapa en integrationspolitik men att försöken har misslyckats. Frågan är då vad som ska göras för att lyckas? I Trollhättan ligger stadsdelen Kronogården där många av de boende är arbetslösa.

– Vi vill ha enkla jobb för människor som kanske inte är akademiker eller som har samma möjligheter att konkurrera på arbetsmarknaden, säger Rita Paulsson Svensson (L), gruppledare Liberalerna i Trollhättan.

”Spridning på människor”

Rita Paulsson Svensson säger att de som i dag har försörjningsstöd inte ska kunna tacka nej när de erbjuds jobb, undantaget de som inte klarar av att jobba.

Paul Åkerlund, kommunalråd i Trollhättan, vill att EBO-lagen ska ändras, något som Boverkets expert också föreslår. I dag innebär den att asylsökande kan bosätta sig var de vill istället för till en anvisad bostad eller flyktingförläggning.

– Det blir en annan spridning på människor som anländer till vårt land om man tittar mer på vilka förutsättningar som finns när det gäller arbetsmarknad, utbildning och boende, säger Paul Åkerlund (S), kommunalråd Trollhättan.

Rita Paulsson Svensson håller med Paul Åkerlund.

– Om du frågar mig så skulle jag gärna vilja att det här omprövas och att det går att styra lite mer var våra nyanlända ska bosätta sig, säger Rita Paulsson Svensson (L).

”EBO-lagstiftningen bör ändras”

Vare sig Paul Åkerlund eller Rita Paulsson Svensson har med sig sina partier på riksplanet i den här frågan.

– Man har gjort en undersökning bland de socialdemokratiska kommunstyrelseordförandena i landet och det är en stor majoritet, 80-90 procent som är helt överens om att EBO-lagstiftningen bör ändras. Den missgynnar integrationsarbetet, säger Paul Åkerlund (S).

I rapporten är det dystra siffror när det gäller skolresultaten i Kronogården. Man är sämst bland de undersökta stadsdelarna i Västsverige när det gäller grundskoleelevers behörighet till gymnasiet, nästan hälften är obehöriga.

– Vi måste sätta oss ned med rektorerna och vara tydliga. Det här resultatet vill vi se om fem år. Vad behöver ni för att nå det resultatet? säger Rita Paulsson Svensson (L).

Trångboddhet påverkar

Hon föreslår också busskort för barnen så att de enklare kan gå på skolor i andra stadsdelar.

I rapporten pekas också på att trångboddheten påverkar elevernas skolresultat.

– Vi har haft en human inställning och tagit emot många nyanlända och det ger bekymmer med trångboende, säger Paul Åkerlund (S).

Med en stor andel boende som inte har jobb, dåliga skolresultat och trångboddhet håller Rita Paulsson Svensson med rapporten om att integrationspolitiken har misslyckats.

– Anledningen till det är att vi har varit naiva när vi tagit emot många invandrare och flyktingar utan att tydligt veta hur vi ska agera. Vi har bara utgått från solidaritet. Till slut rasar det och då ser vi idag vilka utmaningar vi har.

Enligt Rita Paulsson Svensson kan man lyckas med integrationen men det kommer att ta minst tio år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer