Anders Danielsson blir ny landshövding i Västra Götaland. Foto: TT

Anders Danielsson blir ny landshövding

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen har regeringen utsett en ny landshövding i Västra Götalands län. Valet föll på Röda Korsets generalsekreterare Anders Danielsson.

Den nya landshövdingen tillträder sin tjänst den 18 september.

– Det var ett lätt beslut att fatta när jag fick frågan. Det var lite överraskande, men väldigt hedrande. Jag ser också fram emot att lära känna det stora och viktiga länet Västra Götaland, med landets största länsstyrelse, säger Anders Danielsson.

Flera toppjobb

Anders Danielsson har tidigare haft flera toppjobb på svenska myndigheter. Han har bland annat varit generaldirektör för Säkerhetspolisen, Säpo, mellan åren 2007 till 2012. Därefter har han haft samma titel på Migrationsverket mellan 2012 och 2016.

Sedan december förra året arbetar han som generalsekreterare på Röda Korset.

– Länsstyrelsen arbetar för att utveckla det hållbara samhället och i det arbetet vill jag bidra med min kunskap och insikt från olika samhällssektorer och statliga uppdrag, säger Anders Danielsson.

Hans förordnande som landshövding i Västra Götalands län sträcker sig fram till december 2020.

– Yrkesmässigt så har jag varit där mycket, sen så har jag rötter därifrån. Förutom det så har jag inte så starka koppling till Västra Götaland, men det känns som att jag har lagom med tid att flytta och installera mig, säger Anders Danielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.