– Olle blev väldigt glad när vi sade att han kommer att få använda datorn igen imorgon, berättar mamma Ulrika. Foto: Privat

Ångerfull tjuv återlämnade dator

Publicerad

Vid ett inbrott på en förskola i Torslanda blev treårige Olle av med sin specialdator. Ett oumbärligt hjälpmedel i hans liv. Men en vecka senare tycks det dåliga samvetet ha kommit ikapp tjuven.

Det var i förra veckan som en förskola i Torslanda utsattes för ett inbrott. Bland det som stals fanns en dator, och inte vilken dator som helst, utan multihandikappade Olles verktyg för att kunna kommunicera.  

– Han kan inte prata eller röra sig så mycket, så det är hans sätt att kunna göra aktiva val. När han tittar en fast stund på skärmen blir det som klick med en mus, säger Olles mamma Ulrika Stenman.  

Gick ut i media

Efter händelsen kontaktade familjen områdespolisen Christer Melvinsson som då bestämde sig för att ta upp stölden i sin veckospalt i Torslandatidningen. 

– Jag skrev att om tjuven har ett hjärta så återlämnar han denna dator, säger Christer Melvinsson till SVT Nyheter Väst.

Tillsammans med pojkens familj gick han också ut i GT och berättade om händelsen. Och tjuven eller tjuvarna tog uppenbarligen intryck. För när personalen på förskolan i Torslanda kom till jobbet på torsdagsmorgonen möttes de ännu en gång av en krossad ruta. Men den här gången hade inget stulits. Istället hade någon lämnat tillbaka pojkens dator, hel och hållen, men bara med pyttelite battertid kvar.

”De var inte så dumma ändå”

Olle själv tycks inte ha märkt av det så mycket. Enligt mamma Ulrika har han nog inte förstått att den skulle vara borta för alltid.  

– Men han blev väldigt glad när vi sade att han kommer att få använda den igen imorgon, säger Ulrika Stenman. 

Även om tiden har varit svår och turbulent för familjen verkar det positiva slutet ändå ha fört med sig något försonande. För de lite större barnen på Olles förskola har man haft möjlighet att tänka över både inbrottet och tjuvarnas samvetskval.  

– De var mest fascinerade över den krossade rutan och att polisen kom tillbaka men vår femåring sade till mig ”då var de inte så dumma ändå mamma. De lämnade tillbaka den när vi bad om det”. Och det är ändå något fint med det, säger Ulrika Stenman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer