Foto: TT

Kommunstyrelsens ordförande om granskningsrapporten

Uppdaterad
Publicerad

Ann-Sofie Hermansson (S) säger att staden tar förlusterna för EM i ridsport, men att man även i fortsättningen vill satsa på stora evenemang.

– Göteborg ska vara en evenemangstad i världsklass, säger hon.

Ärendet med revisionsfirmans tunga kritik mot de kommunala bolagen Göteborg & Co och Got Event bordlades vid tisdagens styrelsemöte i Stadshuset, för att man skulle hinna sätta sig in i den 168 sidor långa rapporten.

”Ska vara en evenemangstad”

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) säger att hon är nöjd med att rapporten verkar vara gedigen och att all fakta nu ligger på bordet.

– Det här är någonting vi får ta till oss och dra lärdom av analysen.

Utåt sett blev EM i Ridsport i Göteborg en succé säger Ann-Sofie Hermansson, och säger att Göteborg även i fortsättningen ska arbeta med stora evenemang.

– Göteborg ska vara en evenemangstad i världsklass. Men nu behöver vi göra en rad förbättringar. Det är viktigt för framtiden.

En handlingsplan för stadens framtida hantering av evenemang, bland annat med kompetenshöjning kring offentlig upphandling, lades fram under styrelsemötet i Stadshuset. Men förslaget att anta handlingsplanen röstades ner av Socialdemokraterna enligt oppositionens Jonas Ransgård (M).

– Alla utom Socialdemokraterna ville besluta om en handlingsplan idag, säger han.

Staden tar kostnaden

Den preliminära förlusten för EM i ridsport beräknas till 60,8 miljoner kronor.

– Det är staden som delvis tvingas täcka upp med centrala medel. Vi tar den kostnaden inom koncernen. Det är klart att det inte är bra att det har blivit på det här sättet, men vi klarar av det, säger Ann-Sofie Hermansson.

Det dåliga resultatet beror bland annat på att biljettförsäljningen på Ullevi gick sämre än väntat och att flera delar i projektet kostat mer för Got Event än vad man budgeterat med, bland annat räknade man fel på hur mycket som skulle betalas ut i prispengar.

Hedens konstgräsplaner fördärvades och är ännu inte återställda, något arrangörerna får bekosta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.