Foto: Privat/Mikael Berglund

Anna, 37, flydde från forskaren

Uppdaterad
Publicerad
När mannen i tysthet drog på sig plasthandskar och tog upp vad som såg ut att vara ett järnrör flydde Anna, 37, från den ödsliga skogen och larmade polisen. Efter en stor polisinsats visade det sig att den mystiska mannen var en forskare som hämtat ett provrör.
– Det var så skumt, jag känner att jag ändå gjorde rätt, säger Anna.

Det var på måndagsförmiddagen som Anna, 37, gick i skogen kring Gårdsjön utanför Ucklum med sina tre hundar. Men den lugna skogspromenaden var på väg att bli en skräckfylld upplevelse.

När hon gått ungefär halvvägs av sin promenad mötte hon en man som stod nere vid vattnet.

– Min ena hund sprang fram till honom. Och plötsligt reste sig mannen, tog på sig handskarna och började dra bort min hund från platsen. Det kändes inte normalt, säger Anna.

När mannen sedan tog upp ett rör och närmade sig henne flydde hon. Inte långt senare var polisen på plats.

– De var otroligt professionella. Polisen var verkligen helt grymma, säger Anna.

”Betedde sig otroligt klantigt”

Det som hände sedan gav hela händelsen en ny tvist. När polisen väl börjat utreda vad som hänt visade det sig nämligen att den mystiske mannen var en forskare som tillsammans med en kollega var på plats för att göra vattenprov. Och det som Anna trodde var ett järnrör var i själva verket ett cirka 40 centimeter stort provrör.

– Nu känner man ju sig lite dum. Men samtidigt är jag glad att jag gjorde som jag gjorde. Jag måste säga att jag tycker att mannen betedde sig otroligt klantigt, säger Anna som får medhåll från polisen.

– Ur vårt perspektiv har hon gjort helt rätt. Hon har uppfattat det som ett hot och larmat oss. Vi kan bara vara glada för att det blev en lycklig upplösning, säger Tommy Nyman, polisens presstalesman region Väst.

”Det känns tryggt”

Anna berättar att en av anledningarna till att hon vill berätta sin historia är just för att hon var så imponerad av polisens snabba insats.

– Visst kanske det känns lite pinsamt. Men det känns tryggt att polisen var så himla bra. Och det känns väldigt bra att det inte var på riktigt. Nu kan man skratta åt det när man lugnat ner sig – och sedan gå tillbaka till skogen, säger Anna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer