Ännu inga bebistukaner i sikte

Publicerad

Universeum hade hoppats på lite kuckeliku i holken men någon babylycka lär det inte bli inom det närmaste hos tokotukanerna.

Tokotukanen Georgina blev tidigare i år stulen från Universeum. Kvar i den konstgjorda regnskogen satt hennes make Big George och sörjde förlusten. När allt verkade som mest dystert återfanns Georgina av polisen och de tu kunde återförenas i sin gemensamma inhägnad.

Snart pratades det hoppfullt om tukanbebisar på Universeum men så har det inte blivit ännu.

Tukanen Georgina

– Det har gått alldeles utmärkt vänslats och stått i och vi hade hoppats att de skulle gå i holken men de är antagligen för unga än så länge, säger zoologen Jan Westin till SVT Västnytt.

Tokotukanerna Big George och Georgina är bara två år gamla och de yngsta, som Universeum känner till, som har häckat och lagt ägg har varit tre år gamla. Tre år gamla är däremot ett par av arten vitstrupig tukan, en närbesläktad art.

– De har blivit så aggressiva att vi måste byta plats på dem och tokotukanerna, säger Jan Westin.

Något är på gång

Djurskötarna har blivit attackerade så fort de gått in i buren hos de vitstrupiga tukanerna och nu anar de att något är på gång.

– De försvarar sitt revir och tänker säkerligen gå i holk, säger Jan Westin.

Tokotukanernas bur är lite bättre för att djurskötarna ska kunna gå in till fåglarna och på Universeum hoppas man på att det inte ska dröja länge efter flytten innan det börjar kvittra från några små tukankycklingar.

Vill det sig väl hoppar de in i holken direkt och mellan två och tre veckor senare blir babylyckan total. Och vem vet, då kanske Georgina och Big George lär sig hur det ska gå till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tukanen Georgina

Mer i ämnet