Anställd ansvarade för elva förskolebarn

Uppdaterad
Publicerad

En ny granskning som tidningar i Västsverige gjort visar på stora skillnader inom barnomsorgen. På en förskola var en vuxen ensamt ansvarig för elva barn, skriver Göteborgs-Posten.

I granskningen har fem tidningar, däribland GP, ringt runt till 253 slumpvis utvalda kommunala förskoleavdelningar i sju städer i Västsverige. Man har kontaktat dem under en och samma timme, och frågat ”Hur stor är er barngrupp just nu” och ”Hur många är ni i personalen just nu”.

Svaren har gett en helt annan bild av barngruppers storlek jämfört med Skolverkets officiella statistik. Enligt Skolverket går det i genomsnitt 5,4 barn per anställd i förskolan – men i tidningarnas granskning råkade man på en handfull förskoleavdelningar där det gick nära dubbelt så många barn per anställd.

”Kan bli en väldigt ojämlik förskola”

På en förskola i Varberg ansvarade en vuxen ensamt för 11 barn i åldrarna 1-5 år. En annan avdelning hade 38 barn som mest, långt över de 15 barn per barngrupp som Skolverket länge rekommenderat.

– Det kan bli en väldigt ojämlik förskola om barn och vuxna får möta olika resurser. Det handlar om vilken utbildning personalen har, vilka resurser har man och hur stor är barngruppen i förhållande till de som jobbar där, säger Pia Williams, professor i barn- och ungdomsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Sveriges Radio.

Om undersökningen

  • Bohuslänningen, Göteborgs-Posten, Hallandsposten, Hallands nyheter och TT/ELA står bakom granskningen som ska ge en ögonblicksblid av situationen på förskolor.
  • Under en och samma timme har man ringt till 253 slumpvis utvalda kommunala förskoleavdelningar i sju städer: Göteborg, Halmstad, Varberg, Falkenberg, Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg.
  • Man har ställt två frågor: ”Hur stor är er barngrupp just nu” och ”Hur många är ni i personalen just nu”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.