Överenskommelsen var att kostnaden för det privata köket skulle redovisas som en del av ett byggprojekt beställt av Västra götalandsregionen. Foto: TT

Beställde privat kök för 140 000 – med skattebetalarnas pengar.

Uppdaterad
Publicerad

En anställd inom Västra Götalandsregionen åtalas för att ha lurat regionen att betala ett nytt kök i hans villa. Ett kök som kostade nästan 140 000 kronor.

– Jag är både förtvivlad och arg naturligtvis, säger mannens chef.

Mannen är i 40-årsåldern. Medåtalad är en anställd på ett stort byggföretag, en man i 50-årsåldern. Tillsammans kom de våren 2016 överens om att redovisa kostnaden för köket som en del av ett pågående projekt som byggföretaget utförde för Västra Götalandsregionens räkning.

Men när en annan medarbetare hos Västra Götalandsregionen slog larm fick ledningen kännedom om vad som hänt.

– Då tog vi tag i frågan och började utreda tillsammans med leverantören, berättar mannens chef.

Innan ledningen vidtog några åtgärder mot mannen ville man se om det fanns grund för påståendet om brottet. En extern säkerhetskonsult utredde saken och gick bland annat igenom mail och fakturor. Med facit i hand valde Västra Götalandsregionen att avskeda mannen. Materialet lämnades sedan till polisen.

”Svårt att upptäcka”

Inför sin arbetsgivare har mannen nekat till brottet, men när han nu står åtalad väljer han att erkänna. Även hans kumpan på byggföretaget har erkänt.

– Jag är förtvivlad över att en medarbetare beter sig på ett sådant sätt, säger chefen på Västra Götalandsregionen. 

– Sen kan jag också känna att när en medarbetare gör något sådant här i maskopi med en anställd hos en leverantör, så är det svårt för vårt kontrollsystem att upptäcka det.

Just nu genomförs en intern revision för att se om Västra Götalandsregionen borde vidta några åtgärder för att undvika att något liknande händer igen.

Åklagaren yrkar på att regionen ska ersättas för den summa man blivit lurad på. Samtidigt vill både regionen och byggföretaget ersättas för kostnaderna för den externa utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.