Foto: svt

Blev anställd och konsult samtidigt – ordnade nya miljonavtal

Publicerad

En hög chef på kritiserade förvaltningen Intraservice i Göteborg var både anställd och konsult på samma gång. Samtidigt skrev han under avtal som gav hans konsultmäklare fortsatta uppdrag värda 2,3 miljoner kronor.

Max Sandberg anställdes vid Intraservice i maj. Han blev då en av Göteborgs stads högsta IT-chefer. Men trots att han var chef med personalansvar omfattade anställningen bara 20 procent av arbetstiden. Resterande 80 procent arbetade han som konsult – för Intraservice.

Upplägget kan bryta mot Göteborgs stads egna regler om jäv och bisysslor. De anger att ”det är förbjudet att inneha konkurrerande bisyssla genom” att bland annat ”inneha uppdrag åt någon som bedriver konkurrerande verksamhet”. Som exempel ges bland annat konsultverksamhet.

”Inte jag som tagit beslutet”

Sandberg själv säger att han inte fått någon information från ledningen om hur han ska hantera den här frågan.

– Jag förstår resonemanget. Det är min uppdragsgivare som fattat beslut om det här, det är inte jag som tagit det här beslutet.

SVT har ställt frågor till ledningen vid Intraservice som svarat att de alltid ska följa regler och lagar, men huruvida de själva tycker att upplägget varit förenligt med kommunens regler får vi inte svar på.

SVT Nyheter Väst har granskat vilka beslut som Sandberg tagit under tiden som han både var anställd och konsult samtidigt – från maj fram till oktober. Intraservice har under den perioden skrivit under flera nya avtal med samma företag som Max Sandberg anlitades genom. Tre av avtalen – värda 2,3 miljoner kronor har skrivits under av Max Sandberg själv.

Upgger att han haft mandat

Max Sandberg uppger att han har agerat utifrån att han haft mandat att förlänga konsultavtal, men att han förankrat besluten.

– Jag har varit extremt noga med att säkerställa att alla de besluten som jag fattar om att plocka in externa konsulter är förankrade med förvaltningschefen. Jag kan inte och har aldrig tagit beslut helt sonika om att ta in en konsult.

Sedan i våras har en rad avslöjanden kring förvaltningen Intraservice gjorts. Såväl tidningen ETC, Göteborgs-Posten och SVT Nyheter Väst har avslöjat dyra resor, fördyringar av projekt, och oprofessionella relationer mellan Göteborgs stad och externa leverantörer. Stadsrevisionen har gjort utredningar, och även polisanmälningar har gjorts.

Så sent som för en vecka sedan fick en tidigare hög chef sparken på grund av olämpliga relationer med leverantörer.

LÄS MER: Detta har hänt: Skandalen kring Intraservice

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot Intraservice

Mer i ämnet