Bilden är från ett annat sammanhang. Foto: SVT

Misstänkt mord på äldreboende – anhöriga och personal fick inte veta

Uppdaterad
Publicerad

Polis och åklagare utreder två misstänkta mordförsök och ett mord på ett äldreboende i Göteborgsområdet. Kommunens ansvarige politiker säger att man känt till misstankarna i ett års tid men att ”polisen bett kommunen att ligga lågt”.

Det var i början av 2018 som två äldre kvinnor kom in till en akutmottagning medvetslösa och med alldeles för låga blodsockervärden.

Enligt en läkare som slog larm hade de båda injicerats med insulin, medicin som de inte borde ha fått.

– Det blev en polisutredning om mordförsök redan då. Men vi fick order av polisen att inte göra något som kunde störa utredningen.

Det säger ordföranden för vård- och omsorgsnämnden i den aktuella kommunen. Att man följde polisens instruktioner innebar att man inte gick ut och pratade om brottsmisstankarna, vare sig med personal eller anhöriga till övriga boende på vårdhemmet.

– Däremot vidtog vi ju ett antal åtgärder. Vi skärpte rutinerna kring hur insulin skulle hanteras på den aktuella avdelningen bland annat, vi har också varit i kontakt med Inspektionen för vård och omsorg, (Ivo), säger politikern.

Tredje fall stärkte misstankarna

Men i januari i år kom ännu en patient, en man, in till akuten i samma tillstånd. Även han kom från samma avdelning på det aktuella boendet. Mannen ska ha avlidit till följd av insulinet och åklagaren Stina Lundqvist kopplades då in på fallet. Hon rubricerar det senaste fallet som mord.

Hade det sista fallet kunnat förhindras om man hade gått ut stort med informationen om brottsmisstanken efter de två första fallen?

Det har jag ingen uppfattning om. Det får polisen svara för, vi har följt deras instruktioner, säger politikern.

Den ansvarige förvaltningschefen i kommunen bekräftar att man inte gått ut och informerat brett om händelserna. Däremot trycker chefen på att man har vidtagit åtgärder.

– Redan förra året drogs delegeringarna att ge insulin tillbaka på den aktuella avdelningen. Nu gör vi samma sak på hela boendet då vi inte kan vara säkra på att det är någon just från den avdelningen som gett insulinet.

Chefen påpekar också att man inte ens vet om det är någon ur personalen som ligger bakom.

Normalt förfarande enligt polisen

Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg, säger så här om fallet:

– Jag har inte detaljkunskap om hur det har gått till här. Men visst är det så att man ibland inte vill riskera att en gärningsperson blir misstänksam medan vi samlar in bevis och att man då väljer att ligga lågt med information.

Hade man kunnat agera annorlunda?

– Det kan inte jag svara på. Normalt tar vi alltid beslutet att hellre bränna en förundersökning om det krävs för att förhindra ytterligare brott. Men visst kan det ske misstag i alla mänskliga verksamheter, säger Erik Nord.

Han understryker dock att han inte vet om något misstag har begåtts i det här fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.