Verksamhetschefen Marie Egerstad: ”Planering och framförhållning har varit viktigt för oss.” Foto: SVT

Antalet elever i SFI har ökat med 50 procent i Mölndal

Uppdaterad
Publicerad

Var femte kommun i landet uppger i att de har stora påfrestningar inom SFI-undervisningen till följd av den stora flyktingvågen 2015. Och en del beskriver situationen som kritisk. I Mölndals kommun har antalet elever ökat med mer än 50 procent. 

– Vi har ökat från ungefär 450 individer till 700 som har läst hos oss under föregående år, det är i princip 50 procent i volymökning, säger Marie Egerstad, verksamhetschef på SFI Campus Mölndal.

För att klara av ökningen av antalet elever har fler legitimerade lärare rekryterats, befintliga lokaler har byggts ut och dessutom har en helt ny filial öppnats för att få plats med alla nya klasser. Det har gjort att kostnaden för SFI-undervisning har ökat med drygt fyra miljoner kronor de senaste två åren. En kostnad som finansieras med både kommun- och statsbidrag. Och till skillnad mot många andra kommuner så är det knappt någon kö till SFI i Mölndal.

– Planering och framförhållning har varit viktigt för oss. Mycket handlar om samverkan med andra förvaltningar i Mölndal stad för att vi ska få en planeringshorisont för att veta hur många elever det är som kommer till oss och när de kommer, berättar Marie Egerstad. 

Länsstyrelsen har på uppdrag av regeringen gjort enkätundersökningar om bland annat SFI-undervisning i alla kommuner i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Integration

Mer i ämnet