Papperslösa kan komma att öka

Migrationsverket räknar med att fatta allt fler avvisningsbeslut. Vad händer med de som väljer att stanna kvar? Under lördagen hölls flera föreläsningar på ämnet på Världskulturmuseet i Göteborg.

Svensk flyktingpolitik diskuterades under hela dagen. Föreläsare var bland annat jurister, läkare och författare. 

– Det har blivit allt svårare att få uppehållstillstånd i Sverige. Migrationsverket uppskattar att närmare 50 000 människor kommer att avvika när de får avslag. Det är en stor ökning, säger Lina Lönnberg som är ordförande för Rosengrenska stiftelsen och arrangör av heldagsseminariet.  

Hon menar att samhället måste förbereda sig bättre på den eventuella ökningen. Även papperslösa omfattas av FN:s konventioner om mänskliga rätter och det får vi inte glömma bort säger Lina Lönnberg. 

– För flyktingar som gömmer sig så väntar en tillvaro i skuggan av det svenska samhället. Vi måste diskutera hur vi bemöter det här.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer