Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läkarstudenten Anton Bülow om varför han vill att det ska vara individanpassat att donera blod. Foto: SVT

Anton får inte ge blod – för att han är ihop med en man

Uppdaterad
Publicerad

Blod är en vara som det nu råder brist på i hela Sverige men trots det är det flera personer med friskt blod som nekas att donera. Anton Bülow är en av dem. Han får inte donera blod för att han är tillsammans med en man och på så sätt klassas som del av en riskgrupp.

– Även om jag har en fast partner och bara har sex med en så får jag inte ge blod.

Anton Bülow är läkarstudent och jobbar som undersköterska på akuten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. På akuten ordineras blod ofta och där kan tillgängligheten till friskt donerat blod vara skillnad mellan liv och död.

7 500 potentiella blodgivare

Enligt Ulrika Ljung, presstalesperson på GeBlod, ger just nu ungefär 30 000 personer blod i Västra Götaland. Det är ungefär tre procent av den vuxna befolkningen i regionen.

Stiftelsen Regnbågshjärtan, som i flera år drivit att fler ska få ge blod, menar att om samma procentandel applicerades på män som har sex med män så skulle det generera åtminstone 7 500 potentiella blodgivare.

– Dessa personer skulle genererat cirka 15 000 blodpåsar årligen, säger Tobias Ström som är ordförande för stiftelsen.

Grundar sig i statistik

Socialstyrelsen förklarar i ett mejl till SVT att allt blod som doneras testas men på grund av karenstider så utesluts riskgrupper för att säkerställa att blodet som doneras är friskt.

Socialstyrelsens regler grundar sig i Folkhälsomyndighetens statistik, som pekar på att män som har sex med män i högre grad smittas av sjukdomar som överförs via blod.

På initiativ från Socialstyrelsen har Folkhälsomyndigheten fått i uppdrag av regeringen att utreda frågan om individanpassad bedömning, för att fler ska kunna donera blod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.