Fredrik och Johnny agerade sjukvårdare i väntan på ambulans. Foto: SVT

Använde livrem för att stoppa blodflödet

Uppdaterad
Publicerad

Mannens ben ska ha varit helt söndertrasade av explosionen. Fredrik Hermansson och Johnny Carlquist berättar om när till platsen och stoppade blodflödet med hjälp av sina livremmar.

Under torsdagseftermiddagen detonerade någon form av sprängladdning vid en container i stadsdelen Västra Frölunda i Göteborg. En man skadades allvarligt i båda benen i samband med explosionen och vårdas på Sahlgrenska Universitetssjukhuset för allvarliga skador.

Fredrik Hermansson och Johnny Carlquist trodde först att det var gamla fyrverkerier som exploderat, men förstod snabbt att det var något annat. De jobbade som vanligt i en butik, som ligger ungefär 100 meter från flyktingboendet, när de hörde smällen från containern. Snabbt sprang de ut mot platsen och möttes av något som de beskriver som närmast kaos.

– Det lät en massa och folk skrek och vi kutade dit och såg att en person var skadad, säger Johnny Carlquist.

– Först var det som ett chocktillstånd. Det första jag ser är folk som står runtom och inte gör någonting. Jag rusar fram och ser att det ligger en man på marken, och springer in efter förbandslåda, säger Fredrik Hermansson.

Försökte stoppa blodflödet

Medan Fredrik hämtar förbandslådan stannar Johnny kvar på platsen. Mannen som är skadad blöder kraftig från benen, ena foten är i princip helt avsliten och hänger bara knappt kvar vid benet. Johnny som har varit sjukvårdare i det militära ser att något måste göras snabbt.

– Jag börjar lägga ett avsnörande förband och då kommer min kollega med sjukvårdsväskan och la avsnörande förband på det andra benet också och hindrade blödning och försökte höra med honom vad som hade hänt, säger Johnny Carlquist.

Pratade om Zlatan

De använde sina livremmar för att stoppa blodflödet. Fredrik Hermansson berättar hur det gick till.

– När jag kom ut mötte jag Johnny med skärp i handen. Han sa åt mig att ta av mig skärpet och han instruerade mig i lugn och ro om hur jag skulle göra för att få bästa tryck på såret. Efter det så inväntade vi ambulans, säger Fredrik Hermansson.

Kunde ni prata med personen som var skadad?

– Ja, han var vi medvetande. Vi försökte prata med honom för att han inte skulle dåsa av. Det kom upp att han gillade Zlatan så vi snackade om honom, säger Fredrik Hermansson.

Efter ett tag kom ambulans och förde mannen till Sahlgrenska. Enligt sjukhuset skall mannens tillstånd vara allvarligt men stabilt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sprängladdningar i Göteborg

Mer i ämnet