Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S): Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Minister: Grossisten borde ha kontrollerats

Den kritiserade grossisten fick miljoner i nystartsbidrag utan att arbetsförmedlingen kontrollerade arbetsplatsen. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är kritisk till myndighetens agerande.

Uppdrag granskning har tidigare avslöjat att grossisten Hung Fat Trading Asien Livs AB ska ha fått miljoner i nystartsbidrag från arbetsförmedlingen. Det trots att företaget ska ha betalat svarta löner, utnyttjat papperslösa och fuskat med mat och datumstämplar.

– Det är helt orimligt. Det är därför vi ändrar i regelverk och sätter hårdare kontroll på den här typen av företag, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Företaget ska ha fått bidrag under 2017, trots att företaget varit känt hos flera myndigheter sedan 2015. Totalt ska företaget ha fått närmare fyra miljoner kronor. Arbetsmarknadsministern riktar nu kritik mot att inga kontroller har gjorts.

– Skatteverket har ett uppdrag när det gäller att ta fram förslag om personalliggare i fler branscher. Skatteverket och Arbetsförmedlingen har ett uppdrag i att samarbeta för att söka upp gråa företag, säger Ylva Johansson.

Kritisk mot arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen har uppgett att de inte har någon möjlighet att kontrollera företag som får nystartsbidrag. Ylva Johansson säger att även om det inte är arbetsförmedlingens uppdrag att föra lagbrott borde kontroller ha gjorts.

 – Från och med första januari så gäller att Arbetsförmedlingen ska säkerställa att man följer kollektivavtalsenliga villkor. Det är en ny regel som gäller sedan januari. Det innebär utökade kontrollmöjligheter.

Vad ser du själv att man kan göra åt det här?

– Nu är det en utredning på gång som kommer att leverera ett antal förslag, men en fråga man kan väcka är om bidragsbrott ska kunna gälla även för företag. Idag är det bara privatpersoner som kan dömas för sådana brott.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer