Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kerstin Johansson har arbetat 35 år inom handel. Nu har hon skolat om sig. Foto: Richard Veldre

Bytte karriär – när pandemin lamslog Strömstad

Uppdaterad
Publicerad

Strömstad är en av kommunerna som drabbats hårdast av pandemin. Nya siffror visar att var tionde Strömstadbo saknar arbete. Men när Kerstin Johansson förlorade jobbet förra året valde hon att omskola sig. – Jag har inte ångrat en sekund, säger hon.

Hör Kerstin Johansson berätta om varför hon valde att skola om sig när coronapandemin slog till i klippet.

Före pandemin var arbetslösheten i princip obefintlig i Strömstad, gränshandeln omsatte miljarder och erbjöd mängder av jobb. Situationen kunde inte ha varit mer annorlunda än idag: gränsen mot Norge är i princip stängd, handeln ligger nere och arbetslösheten stiger.

Nya siffror visar att cirka var tionde Strömstadbo saknar jobb.

En av dem som förlorade sitt arbete när gränshandeln upphörde var Kerstin Johansson. När kunderna slutade komma till butiken där hon arbetade började hon fundera på att skola om sig. Idag är hon bara veckor från att kunna kalla sig lärarassistent.

– Mina vänner kallade mig modig när jag valde att sätta mig i skolbänken, berättar hon.

Unikt samarbete

Tidigt i pandemin insåg kommunen behovet av ett omställningskontor. Som enda kommun i landet har man fått stöd av Tilllväxtverket och regionen för att bredda näringslivet och skapa utbilldningsmöjligheter.

– Vi kommer fortsätta att vara en stark gränsregion men att kunna komplettera med fler företag och nätverk. Vi har stretchat kommunens uppdrag att arbete med omställningen. Vi ska vara statens förlängda arm samt hjälpa personer, anställda och företag att kroka arm, säger näringslivschefen Richard Holm.

Syftet med omställningskontoret är att rusta kommunen för framtiden, att hitta nya utvecklingsmöjligheter för företag och kommuninvånarna.

– Vi arbetar med ett 20-tal aktörer. Vi tittar på utbildning, vi tittar på företagen men också olika stöd och insatser från myndigheter.

  •  Handelsnav med fokus på e-handel och digitalisering 
  •  Hållbar destinationsutveckling
     Logistisksymbios med fokus på hållbar grön omställning 
  •  Marina och maritima näringar
  •  EU:s yttre gräns – ett styrkeområde som specifikt talar om import och exporthandel

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet