Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bengt Carlsson i en stilstudie under en av sina seglingar. Foto: Privat

Årets jolleseglare på Västkusten: Bengt Carlsson, 76

Uppdaterad
Publicerad

Helt utan förvarning damp det i höstas ner ett mejl hemma hos 76-årige Bengt Carlsson i Hunnebostrand. Där fick Bengt besked om att det var han, trots hård konkurrens från västkustens alla seglande ungdomar, som fått utmärkelsen ”Årets jolleseglare på Västkusten”.

– Mest av allt tycker jag om motiveringen. säger Bengt Carlsson.

I konkurrens med västkustens alla seglande ungdomar knep Bengt titeln för att: ”Med sina 76 år trotsar han pandemier, väder och vind och är SFS:aren med absolut flest seglingstimmar under året. Bengts motto efter ett hårdvindspass är ”Det borde vara skatt på att må så här bra!”

SFS i motiveringen står för Sotefjordens segelsällskap, där har Bengt varit både ordförande och revisor, och nu är han deras bäste jolleseglare.

– Det här med segling alltså, det handlar om tid på havet, om att vara ute mycket. Det är det som är nyckeln tror jag, säger Bengt Carlsson.

Snittar två gånger i veckan

Bengt seglar Laser och när vattentemperaturen ökar till fem grader kan han tänka sig att åter dra på torrdräkten och ge sig ut, han älskar farten och träningspasset.

– På kryssarna får man ju hänga i och jobba ganska rejält. Jag snittar nog två gånger i veckan.

Hur ska du göra nu för att behålla titeln Årets jolleseglare?

– Ha ha, det var nog en engångsföretelse, men jag tar ett år i sänder. Jag brukar avsluta passet på gymmet med judovolter och säga – det går i år också! Funkar det med seglingen när kylan släpper så fortsätter jag ett år till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer