Bloggaren ”Arnab” från Bangladesh lever nu med skyddad identitet på hemlig ort i Sverige. Foto: SVT

”Arnab” lever under dödshot

Publicerad

Han är med på flera dödslistor för det han skrivit som bloggare i Bangladesh. De senaste åren har sex bloggare mördats med machete i landet och ”Arnab” lever nu med skyddad identitet i Sverige.

– Jag lever under stor mental press, och när man har det såhär en längre period kan man inte vara någon vanligt person med normal mental hälsa längre, säger han till SVT Nyheter Väst.

Vi träffar honom med anledning av Bokmässan i Göteborg som börjar i veckan. Årets tema är yttrandefrihet och ”Arnab” vet mycket väl hur det är att leva i ett land där dina åsikter kan stå dig dyrt.

Ihjälhuggna med machete

Som en av många sekulära bloggare från Bangladesh står han på dödslistor för att ha höjt sin röst mot religiös fundamentalism. De senaste åren har sex bloggare blivit mördade i Bangladesh, alla ihjälhuggna med machete.

– När jag tänker på situationen i mitt land och på mina vänner som blivit mördade är det ett allvarligt mentalt trauma som jag nog aldrig kommer över, säger han.

Läs också: Skrev om matpriser – fick fly landet

Eftersom dödslistorna han står på, både enligt honom själv och enligt tidningen The Guardian, har koppling till al-Qaida så känner han sig fortfarande otrygg, även efter flytten till Sverige. Men härifrån törs han fortsätta blogga under sitt riktiga namn.

Det var med hjälp av ett stipendium han tog sig till Sverige, och nu lever han med skyddad identitet på hemlig ort.

– Jag har svårt att lita på människor, vilket jag egentligen vill göra.

– Jag vill kunna gå ut och ha fester med mina vänner och grannar, det var så jag hade det i Bangladesh, men nu måste jag hålla mig hemma hela tiden, säger han.

”Ångrar ingenting”

Förutom de sex bloggare som mördats har ytterligare fyra fängslats av regimen, anklagade för att ha uttryckt sig kränkande om religion.

Du är fortfarande en aktiv bloggare, ångrar du någonsin vad du givit dig in på?

– Ärligt talat ångrar jag ingenting. När mina vänner började bli dödade då blev jag väldigt envis.

Han håller kontakt med andra som är i samma situation, fritänkare som han lärde känna i Bangladesh och som nu är utspridda över världen. ”Arnab” säger att de lever med kunskapen om att de kan bli dödade när som helst och var som helst i världen, och att de därför inte har någonting att förlora.

– Det har blivit vår styrka i det här kriget mellan machete och penna, säger han.

Viktigt tala om yttrandefrihet

På årets Bokmässa i Göteborg, är temat yttrandefrihet. Något som ”Arnab” tycker är viktigt att tala om också i länder som Sverige.

– Även om man har ett väldigt stabilt samhälle så måste man behålla yttrandefriheten och göra den till en del av den politiska arenan.

– Annars förlorar man det stabila samhället, på sikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer