Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när 20-åriga Amanda Bergklint krossar betongblocken med armbågarna. Foto: SVT

Karate-EM i Partille arena – Amanda Bergklint krossade betongblock med armbågarna

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen avgjordes EM i kyokushin, karatens hårdaste disciplin, i Partille Arena utanför Göteborg. Amanda Bergklint från Göteborg har tränat kyokushin sedan hon var 10 år. Men under EM var det bara betongblock hon krossade.

– Precis efteråt kan man inte röra armarna. Men det viktigaste är att tänka att det måste gå igenom, och sen slår man bara allt man har, säger hon.

Kyokushin är den tuffaste formen av karate, full kontakt utan huvudskydd och du måste ha fyllt 18 år för att delta i tävlingar. Och grenen lockar allt fler tjejer.

– Om man tittar på när jag började träna så var jag i princip den enda tjejen i min ålder och man kände sig ensam. Men jag tycker ändå att det är fler tjejer som har börjat, och det känns som att karate har fått mer uppmärksamhet det senaste, säger Amanda.

Tjocka betongblock krossades

Amanda deltog dock inte i tävlingsklassen under EM på lördagen utan stod, tillsammans med nio andra tjejer, för uppvisningen innan finalmatcherna.

En uppvisning som gjorde att publiken efteråt inte behövde tvivla på kraften bakom slagen – fem centimeter tjocka betongblock krossades till smulor under Amandas armar, ben och huvud.

Gör det inte ont?

– Om man misslyckas på första slaget får man större skador än om man slår igenom direkt, så därför blir det en extra push att jag måste klara det, förklarar hon.

Resultat övriga tävlande

Övriga svenskar som räknas som medaljhopp var Mirjam Björklund i damernas 55–60 kilo och Ali Hayder i herrarnas 65–75 kilo. Båda har tagit medalj vid de två senaste EM-tävlingarna.

Ali Hayder åkte ur första deltävlingen och Mirijam Björklund kom trea i sin klass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.