Asmaa Salawdeh har bott på Restad Gård i fem månader. Hon är fortfarande skakad efter branden. Foto: SVT

Asmaa hoppade ut genom fönstret när det började brinna på asylboendet

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 80 personer fick evakueras när det började brinna i ett barnvagnsförråd i ett av bostadshusen på asylboendet Restad Gård i Vänersborg i torsdags kväll. Asmaa Salawdeh var en av dem som hoppade genom fönstret ut i den kalla höstkvällen.

Fortfarande har ingen gripits misstänkt för branden på Restad Gård sent i torsdags kväll. Branden ska ha startat i ett barnvagnsförråd på nedre våningen och korridoren rökfylldes snabbt.

Asmaa Salawdeh har bott på Restad Gård i fem månader. Hon hade kommit hem från jobbet, lagat mat och gått och lagt sig när hon plötsligt upptäckte att det kom in svart rök i rummet. Hon hade inte hört någon brandvarnare och förstod inte var röken kom från.

– Jag är glad att jag brukar ha svårt att somna, annars hade jag kanske inte märkt röken, säger Asmaa Salawdeh, fortfarande skakad efter händelsen.

Till sjukhus i ambulans

Asmaa Salawdeh hade andats in så mycket rök att hon fick följa med ambulansen till sjukhus. Några timmar senare kom hon tillbaka till Restad Gård. Då hade Migrationsverket öppnat upp en annan av områdets byggnader, där de evakuerade kunde tillbringa resten av natten.

– Jag är så tacksam för att alla klarade sig, och för alla som hjälpt oss, säger Asmaa Salawdeh.

Sveriges största asylboende

Restad Gård är Sveriges största asylboende och under de senaste åren, då asylinvandringen minskat, har flera av fastigheterna stått tomma. De omkring 80 personerna som evakuerades från det rökfyllda huset, många av dem barn och unga, har fortfarande inte fått komma tillbaka till sina rum och lägenheter. Men kläder, skor och hygienartiklar samlades ihop redan under den tidiga fredagsmorgonen.

– Vi alla hjälptes åt att samla ihop det som behövdes från olika håll, och jag är särskilt stolt över ungdomarna som hjälpte till, säger Amneh Sadkah som arbetar för organisationen Support Group Network, en av de ideella organisationerna vid Restad Gård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.