Ett gym i Göteborg anmäls till Diskrimineringsombudsmannen, efter att ha nekat en asylsökande person tillträde till gymmet. Nu prövas fallet. Foto: SVT

Asylsökande nekas träning hos gymkedja

Uppdaterad
Publicerad

Ett STC-gym i Göteborg anmäls till Diskrimineringsombudsmannen, efter att ha nekat en asylsökande person tillträde till gymmet. Nu prövas fallet.

Ett STC-gym i Göteborg ska ha nekat en person med annan etnisk bakgrund, tillträde. Personen anser sig ha blivit utsatt för diskriminerande behandling och anmäler nu det berörda gymmet till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Enligt anmälan ska den berörda personen ha varit asylsökande och väntat på asyl i Sverige, och därför inte ha fått ett svenskt personnummer.

Det var i januari som personen försökte skaffa sig ett träningsabonnemang på en gymkedja i Göteborg. I en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, skriver man att det var när personen inte kunde uppge sitt svenska personnummer, som han blev nekad tillträde.

”Rasistisk kommentar”

I anmälan framgår det att receptionisten på det berörda gymmet ska ha svarat med kommentaren ”vi värnar om våra kunders säkerhet”, som anledningen, vilket enligt anmälaren var ”en klart rasistisk kommentar.”

Gymmet skriver också i sitt mejlsvar att deras utveckling ”ställer krav på en tydlig struktur och säkra rutiner”.

Gymkedjan själv hävdar i sitt svar till personen: ”En av huvudreglerna är att den som ansöker om medlemsskap måste kunna legitimera sig med en i Sverige godkänd ID-handling”.

– Vi har fått frågorna från DO, där man granskar det här fallet. Det är något vi har tagit till oss och vi kommer att titta på det här och svara på de här frågorna i lugn och ro, säger Antoni Kutics, etableringsansvarig och marknadschef för STC, och fortsätter:

– Min pappa flydde från Ungern och jag har själv ett ovanligt efternamn, det finns inte i denna värld att vi ska ha agerat rasistiskt i den här frågan.

Den 22 november förväntas Diskrimineringsombudsmannen få ett skriftligt svar från gymmet.

Det här godkänner STC-gym

– Id-kort utfärdat av Skatteverket

– Svenskt pass med vinröd pärm

– Svenskt nationellt id-kort

– Svenskt körkort

– Svenskt 515-märkt id-kort utfärdat av till exempel en bank, ett företag eller en myndighet

– Svenskt tjänstekort utfärdat av en statlig myndighet.

Källa: STC:s svar till anmälaren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.