Hör deltagaren Sayed Yahya Hussaini berätta om vad han tycker om projektet. Foto: SVT

Asylsökande utbildas till byggarbetare på Restad gård

Publicerad

Ovisshet och sysslolöshet gör att många asylsökande mår dåligt. På asylboendet Restad gård i Vänersborg pågår ett byggprojekt vars syfte är att hjälpa människor behålla sin framtidstro. Samtidigt ger det byggbranschen mer arbetskraft.

När SVT besöker Restad gård river kursdeltagarna ett kök som ska bytas ut till ett nytt. Det ska bland annat användas som utbildningskök till boende som ännu inte kan så mycket om matlagning.

Många av projektets deltagare har arbetserfarenhet från byggbranschen sedan tidigare, till exempel som svetsare, murare eller snickare. Förutom byggkunskap lär de sig även andra ämnen som samhällskunskap, svenska, matematik och datakunskap.

– Syftet med projektet är också att de ska få visa vad de kan och få tilltro till sig själva. Så att de vågar bege sig ut på arbetsmarknaden, säger Carl-Gustav Andersson, projektledare från Röda korset som startat projektet.

Svårt att få praktik

Han berättar att det är svårt för många asylsökande att få ett provjobb eller en praktikplats i branschen – trots att det finns för få byggarbetare i Sverige.

Genom projektet menar han att kursdeltagarna får en chans att både utveckla sina kunskaper och visa vad de kan.

– Vi skickade ut 120 brev till byggare i området för att söka praktikplats men vi fick inget svar. Då börjar man fundera på var den där byggkrisen är egentligen? säger Carl-Gustav Andersson.

Enbart män deltar

Det är bara män som deltar i projektet då inga kvinnor har ansökt. Det beror på traditionella normer enligt Ole Guldahl, vd för Restad gård utbildning, som också ansvarar för projektet. Han säger även att det finns andra utbildningar och aktiviteter vid asylboendet som lockat fler kvinnor.

Försöker ni motivera kvinnor att söka sig till byggbranschen?

– Vi har prövat att rekrytera kvinnor genom personliga samtal men det visade sig finnas en stor barriär som vi ska försöka bryta. Får vi in två kvinnor blir det snabbt fyra, sex och åtta. Men ingången är att det här är helt frivilligt att delta.

I klippet ovan kan du höra deltagaren Sayed Yahya Hussaini berätta om vad han tycker om projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.