Cassandra Köbbel på Björkö odlar tång för att äta och det är helt i linje med forskarnas visioner om framtidens mat.  – Vi har ju tång precis utanför huset, säger Cassandra. Foto: SVT

Cassandra på Björkö odlar tång – som ska ätas

Uppdaterad
Publicerad

Cassandra Köbbel på Björkö odlar tång för att äta och det är helt i linje med forskarnas visioner om framtidens mat. Tång kanske inte ser så aptitligt ut vid första anblicken, men många som har smakat blir positivt överraskade.

– Det är både nyttigt och innehåller vitaminer, säger Eskil Köbbel, son till Cassandra.

De blev väldigt förvånade för en månad sedan då vännerna och kollegerna Cassandra Köbbel och Anna Wångmar gjorde sin debut i fiskhamnen i Göteborg och lyckades sälja ett halvt kilo färsk sockertång för 850 kronor. De hade väntat sig kanske 100 kr och blev jublande glada.

Att skörda tången innebär en del jobb med att klä sig rätt, med våtdräkt och tyngder, och veta var man ska skörda tången. Men när man bor på Björkö och har nära till havet finns det bra förutsättningar.

– Vi har ju tång precis utanför huset, säger Cassandra.

Sonen Eskil är inne på samma linje, att det är bra att äta tång.

 – Det är jättegott, det smakar salt och så får man den där havskänslan, säger Eskil Köbbel.

Se Cassandra och Eskil i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.