Det var i slutet av januari som en man knivskars till döds vid ett storbråk i Mellerud. Foto: Robert Betzehag

Åtal efter knivdråp i Mellerud

Uppdaterad
Publicerad

En man knivskars till döds i samband med ett storbråk i Mellerud i slutet av januari. På torsdagen åtalades en man vid Vänersborgs tingsrätt, misstänkt för dråp.

Natten till den 20 januari i år brakade två grupperingar med män i 20-30-årsåldern ihop i centrala Mellerud. I samband med bråket, som enligt polisen kan ha handlat om droger, hamnade två av männen på marken.

Den nu åtalade mannen säger i förhör att offret höll en kniv i vänsterhanden och att han själv då tog tag i mannens handled och armbåge och lutade sig bakåt. Han ska ha försökt böja den andres hand för att få honom att släppa kniven. I samband med detta, påstår han, fick han en knuff eller spark av någon annan person.

Osannolik förklaring

I förhöret säger den åtalade vidare att han i nästa sekund fick se hur knivmannen höll sig för bröstet med ena handen och kniven i den andra.

Rättsläkarens uppfattning är dock att de omfattande skadorna på bröstkorg, lungor och hjärta knappast kan ha orsakats av offret. ”Fynden och omständigheterna talar för att döde har orsakats av annan person”, står det i obduktionsrapporten.

Och ”annan person” är enligt åklagaren den man som nu åtalats för dråp.

Kort tid efter bråket misstänktes sex män för inblandning, och fem av dem anhölls. Misstankarna för alla utom den åtalade är avskrivna.

Nedan bilder från platsen för händelsen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.