Det dröjer flera månader innan åklagaren kan väcka åtal mot den kvinna som misstänks för mordet på en manlig kollega i Trollhättan i början av september. Foto: Robert Bertzehag

Åtal efter mordet i Trollhättan kan dröja ett halvår

Publicerad

Hundratals förhör har hållits, föremål har tagits i beslag och misstankarna mot den 42-åriga personliga assistent som sitter häktad för mordet på en kollega har stärkts. Men det dröjer många månader innan ett åtal kan väckas.

Mordet på den 32-åriga personliga assistenten skedde i en lägenhet i Trollhättan natten mellan den tredje och fjärde september. Både brottsoffret och den misstänkta kvinnan arbetade som personliga assistenter till kvinnan som bodde där.

Det gjorde även den man i 55-årsåldern som fanns i lägenheten på morgonen då mordet upptäcktes. Han hade haft så kallad sovande jour. Mordet upptäcktes när personal skulle avlösa honom och hans kollega på morgonen. Misstankarna mot mannen försvagades dock snabbt och är numera helt avskrivna.

Fortfarande avspärrat

Kvinnan som bodde på brottsplatsen är så svårt skadad efter en trafikolycka att hon behöver hjälp dygnet runt. Hon har inte kunnat bidra till utredningen, och bor sedan mordet på annan plats. Hennes lägenhet är fortfarande avspärrad för tekniska undersökningar.

– Ja, både brottsplatsen och den misstänktas bostad är fortsatt avspärrade. Vi tror att det kan finnas spår kvar att säkra och då är det bra om teknikerna får göra sitt arbete i lugn och ro, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge.

Den misstänkta 42-åringen har hela tiden nekat till brott.

– Hon förhörs just nu när vi sitter och pratar, säger Daniel Edsbagge.

Men det är inte förhör av det slaget där alla frågor möts av ”Inga kommentarer”.

– Nej, hon pratar i förhören. Vi för en dialog med henne, säger Sten-Rune Timmersjö på polisens grova brottsrotel.

Fynd stärkte misstankar

Strax innan kvinnan skulle häktas första gången gjordes fynd på återvinningsstationen Havskuren i Uddevalla.

– De bidrog till att jag kunde begära henne häktad på sannolika skäl (den starkare misstankegraden). Det är föremål som jag påstår kommer från den misstänkta och som vi tror är av betydelse för utredningen. De har skickats till NFC för analys, säger Daniel Edsbagge.

Han säger sig nu ha en allt bättre bild av vad som hänt och varför, även om han ännu inte ”har alla bitar på plats”. Främst väntar utredarna på analysresultat från NFC, vilket kan dröja länge.

Formellt ska åtal vara väckt före nästa vecka torsdag, men så blir det inte. Både polis och åklagare säger att utredningen kommer att pågå i ett antal månader, kanske ett halvår.

IVO-anmälan om missförhållanden

Den 18 september kom det in en anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, från det assistansföretag där både brottsoffret och den misstänkta arbetade. Men missförhållandet gäller inte dem, utan den så kallade assistansanvändaren – alltså kvinnan som bodde i lägenheten:

”Assistent har bragts om livet i assistentanvändares hem. Assistentanvändaren kunde ha skadats allvarligt om hen haft akut behov av assistans. Assistansanvändaren har förlorat värdesaker”, konstateras i anmälan, där företaget också skriver att ”ett antal åtgärder planeras” för att liknande förhållanden inte ska uppstå igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.