Ett nytt ekobrottsåtal idag är direkt sammanlänkat med det stora och pågående narkotikamålet i Göteborgs tingsrätt, där flera personer påstås ha kopplingar till det kriminella nätverket Black Axe. Foto: TT

Åtal för grova ekobrott avknoppning från Black Axe-målet

Uppdaterad
Publicerad
Jätterättegången i Göteborgs tingsrätt, där femton personer står åtalade för grova narkotikabrott, beräknas vara klar om en dryg vecka. Ekobrottsmyndigheten har idag väckt åtal mot tre personer för grova ekobrott – en direkt avknoppning av narkotikamålet.

Flera av de personer som står åtalade i narkotikamålet påstås ha kopplingar till Black Axe. Det är ett kriminellt nätverk som har specialiserat sig på människohandel och narkotikasmuggling, men även våldsbrott.

Rättegången i Göteborg har redan pågått i ungefär ett halvår. Nu när den närmar sig sitt slut meddelar alltså Ekobrottsmyndigheten att man beslutat väcka åtal mot tre personer för flera grova ekobrott, och att detta är en avknoppning av målet i Göteborg.

”Växlade narkotikapengar”

Två personer i utredningen ska under september-oktober 2018 ha växlat in drygt 700 000 kronor till euro på ett växlingskontor i Göteborg. Ekobrottsmyndigheten misstänker att dessa pengar kommer från narkotikahandel.

– I den här delen har jag åtalat tre personer för grovt penningtvättsbrott alternativt grov näringspenningtvätt. Det gäller dels en företrädare för växlingskontoret, dels två andra personer med kopplingar till växlingskontoret. Min uppfattning är att de tre tillsammans och i samförstånd uppsåtligen har vidtagit åtgärder som har syftat till att dölja att pengarna kommer från narkotikabrottslighet, säger Gustav Nyström, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Hittade stora summor

Senare hittade Tullverket 1,7 miljoner kronor som gömts i olika utrymmen inne på växlingskontoret. Enligt Ekobrottsmyndigheten hade växlingskontoret inte gjort något för att undvika penningtvätt. Sammanlagt ska tio miljoner kronor ha förmedlats via kontoret.

– Misstankarna i den här delen gäller mot samma tre personer som åtalas för grov näringspenningtvätt. De 1,7 miljoner kronorna yrkas till viss del förverkade som utbyte av brott och till en annan del att de ska tas i förvar enligt stöldgodslagen, säger Gustav Nyström.

Företrädaren för växlingskontoret åtalas även för grovt bokföringsbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer