Foto: Tullverket

Åtal mot män bakom cigarettfabrik

Uppdaterad
Publicerad

De tre män som misstänks ha drivit en omfattande cigarettfabrik utanför Vara åtalas idag. De hade 23 ton tobak på en gård och misstänks ha tillverkat olagliga cigaretter värt 54 miljoner kronor.

Det var i somras som polis och tull slog till mot en gård utanför Vara. Där fann man råtobak och utrustning för att tillverka cigaretter.

Nu åtalas alltså tre män. Enligt åtalet har männen förvarat runt 23 ton röktobak, man har bearbetat runt 13 ton tobak och tillverkat närmare 16 miljoner cigaretter.

Cigaretterna var enligt åklagaren avsedda för den svenska marknaden. En halv miljon av cigaretterna beslagtogs på en annan plats än på gården.

– Det här är ett av de största beslagen av tobak som någonsin gjorts i Göteborgsområdet och det är första gången vi beslagtar en komplett cigarettfabrik, säger Bertil Weingarten vid tullkriminalen i Göteborg i ett pressmeddelande.

Förnekar brott

Tullverkets spanare hade haft gården under uppsikt en tid. I början av juli lämnade en skåpbil full med cigaretter gården. Den stoppades av tullen och sedan slog man till.

De tre männen är i 30- 40-årsåldern. Minst en av dem förnekar brott helt och hållet.

– Min klient förnekar brott och han har inte haft den rollen som åklagaren påstår, säger Filip Rydin som företräder en av männen.

De tre åtalas för grov olovlig befattning med punktskattepliktiga varor. Ett brott som kan ge dagsböter eller upp till 2 års fängelse.

Fakta: Beslag av tobak

Tullens beslag av cigaretter:

2014: 46 036 249 cigaretter vid 427 beslag

2015: 25 323 733 cigaretter vid 350 beslag

2016: 18 205 777 cigaretter vid 496 beslag

Siffrorna inkluderar också beslag av cigarrer och cigariller

Tullen beräknade att beslagen av röktobak och cigaretter för hela riket 2016 motsvarar ett skattebortfall på sammanlagt 88 miljoner kronor, att jämföras med de åtalades beräknade skuld på knapp 55 miljoner.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.