Åtal om hets mot folkgrupp på facebook. Foto: SVT

Åtal för hets mot folkgrupp på facebook

Uppdaterad
Publicerad

En man i 70-årsåldern åtalas för hets mot folkgrupp på facebook. Mannen ska ha uttryckt sig hotfullt och kränkande mot muslimer.

Mannen ska enligt en stämningsansökan till Göteborgs tingsrätt uttryckt sig nedsättande, kränkande och hotfullt på facebook mot olika folkgrupper och invandrare som befinner sig i Sverige.

Enligt åklagaren är det ovanligt att uttalanden på facebook leder till åtal.

– Det är tyvärr alldeles för ovanligt och jag hoppas att det kommer att bli fler, säger chefsåklagare Per -Erik Rinsell.

Det åtalade mannen har jämfört folkgrupper med djur och uttryckt att de vore bättre om de inte levde. Inläggen har publicerats i en sluten grupp på facebook där folk skriver om islam och som har över 4000 medlemmar.

Starka bevis

I bevismaterialet mot mannen finns bland annat skärmdumpar från facebooksidan med mannens kommentarer.

– Anmälan som kom in till polisen var utförlig och bra. Polisen tog in mannen för förhör och polisen har sen levererat ett mycket tydligt protokoll till mig vilket resulterade i åtal, säger chefsåklagare Per-Erik Rinsell.

Den åtalade mannen erkänner sig skyldig till misstanken och säger i polisförhöret att han inte har något emot andra folkgrupper och att han ångrar hur han uttryckt sig.

– Det har varit fritt spelrum alldeles för länge på facebook, det får vara slut med det nu, säger Per-Erik Rinsell.

Datum för huvudförhandling är ännu inte bestämt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.