Visa alla (2)
Visa alla (2)

Åtta åtalas efter brutala restaurangmord

Uppdaterad
Publicerad

Det var två maskerade gärningsmän som öppnade eld med automatvapen på restaurangen på Hisingen i Göteborg. Men fem personer åtalas för den brutala skjutningen.

Vid dagens presskonferens berättar kammaråklagare Niklas Högdén hur de åtalade noga planerade hur de skulle utföra dådet på Vår krog och bar.

– Skjutningen är inte ett plötsligt infall utan var noga planerad, säger kammaråklagare Niklas Högdén.

Pekar inte ut skyttar

Fem personer åtalas för mord och om det utvidgade gärningsmannaskap säger han:

– Flera gånger har frågans ställts: Hur kommmer det sig att fler åtalas när det bara är två som skjutit? Svaret är att man kan dömas som gärningsman utan att faktiskt ha hållit i vapnet. Det förutsätter dock att man har haft samma avsikt.

På en direkt fråga svarar kammaråklare Johan Udén att det inte finns några indikationer i utredningen på vilka två som höll i vapnen inne på restaurangen.

Samtliga åtalade förnekar brott.

Lång utredning

Utredningen har tagit lång tid och förundersökningen är en av de mest omfattande som gjorts i Göteborg.

– Vi har gått igenom en ofantligt stor mängd data och telefoni har det var först i augusti som man hittade de telefoner som gärningsmännen tros ha använt vid skjutningen, berättar kammaråklagare Ulrika Åberg.

Så gick det till

Klockan 22.23 den 18 mars kom larmet till polisen om skottlossning på en restaurang på Vårväderstorget. Vittnen berättade hur två personer, maskerade och den ene iklädd polisväst, kommer in på restaurangen och skjuter vilt med automatvapen. Två personer avlider och ytterligare åtta skadas.

– Skjutningen är inte ett plötsligt infall utan har föregåtts av noggrann planering, säger kammaråklagare Johan Udén.

Försök till mord på ytterligare 24 personer

Totalt åtalas fem personer för att uppsåtligen ha dödat två personer samt försökt att döda ytterligare 24. Enligt åtalet ska gärningsmännen rört sig inne på resturangen bland gästerna och skjutit ett stort antal skott, från flera olika positioner.

En av de män som sköts ihjäl, en 25-årig man som ingick i ett kriminellt gäng, träffades av ett flertal skott i huvudet och överkropp och avled av omfattande hjärnskador. Den andre, en 20-årig man som sköts på utsidan av restaurangen avled av omfattande skador på sitt hjärta.

Flera av de skjutna skadades allvarligt, vissa kommer att få leva med bestående men i resten av sina liv efter skjutningen den 18 mars. Flera av dem står helt utanför den gängkonflikt som misstänks ligga bakom skjutningen.

Fem personer direkt inblandade

Trots att det bara var två skyttar inne på resturangen åtalas fem personer misstänkta för mord. Enligt åklagaren rör det sig om ett så kallat utökat gärningsmannaskap då de alla ska ha planerat och utfört morden i samförstånd.

Enligt åtalet ska övriga mordåtalade gärningsmän varit direkt inblandade i dådet. En beväpnad gärningsman ska ha hållit vakt utanför lokalen medan skjutningarna pågick och de andra två ska ha befunnit sig i närområdet med två flyktbilar.

Ytterligare tre män åtalas för medhjälp till mord.

”Förnekar all inblandning”

Samtliga misstänkta nekar till brott. SVT har sökt de misstänktas försvarsadvokater men flera avböjer att i nuläget kommentera åtalet. Advokat Peter Wall som företräder en av det mordmisstänkta är inte förvånad över att åklagarna inte pekar ut någon misstänkt skytt.

– Att någon inte pekas ut kommer inte som någon överraskning. Min klient förnekar fortfarande brott och all inblandning i det här, säger Peter Wall.

Greps med vapnen i bilen

Bara några dagar efter dödsskjutningen greps tre män i Majorna med automatvapen i bilen de färdades. Vapnen visade sig sedan efter teknisk undersökning ha använts vid dådet på Hisingen och männen har sedan dess suttit häktade misstänkta för mord och medhjälp till mord.

Polis och åklagare misstänker att skjutningen på Vår krog och bar har samband med en dödsskjutning två år tidigare, även den på Hisingen. Även då avled två män och den dödsskjutningen är ännu ouppklarad.

Misstänkta uppvuxna tillsammans med offer

Flera av de misstänkta gärningsmännen är uppvuxna tillsammans och barndomsvänner med flera av de som blev offer i skjutningen.

Förundersökningen på 12 000 sidor är en av de största polisutredningarna hittills i Västra Götaland. Förutom dödsskjutningarna på Vår Krog och bar gäller förundersökningen ytterligare ett mord och mordförsök samt grova narkotikabrott och grova vapenbrott.

Vid dagens presskonferens framhåller polisen att vittnen trätt fram på helt annat sätt än vad som hänt i tidigare utredningar.

– Det här hade inte gått om det inte var för den viktigaste spelaren, medborgaren. Vi har fått hjälp på sätt som vi inte upplevt tidigare. Vi vill tacka för den hjälpen. Annars hade vi inte nått hit, säger Robert Karlsson, chef för polisens utredningsavdelning i region Väst.

Rättegången kommer att starta 16:e maj och beräknas ta 38 dagar.

Faktaruta

Visa

Misstänkta för mord

Man född -87, åtalas misstänkta för mord på Vår krog och Bar

Man född -95, åtalas misstänkt för mord på Vår krog och Bar, åtalas misstänks även för ett mord på 50-årig man i april 2015.

Man född -95, åtalas misstänkt för mord på Vår krog och bar

Man född -95, åtalas misstänkt för mord på Vår korg och Bar

Man född -91, åtalas misstänkt för mord på Vår Krog och Bar

Misstänkta för medhjälp till mord

Man född -94, åtalas misstänkt för medhjälp till mord på Vår Krog och Bar

Man född -96, åtalas misstänkt för medhjälp till mord på Vår krog och Bar

Man född -95, åtalas misstänkt för medhjälp till mord

Källa: Åklagarkammaren i Göteborg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Mer i ämnet