Foto: TT

Åtalas för vållande till annans död

I augusti förra året avled en cyklist i en olycka med en personbil i Lyrestad i Mariestads kommun. Kvinnan i 75-årsåldern som körde bilen åtalas vid Skaraborgs tingsrätt för vållande till annans död och brott mot trafikförordningen.

– En äldre kvinna kom cyklandes ner för en backe i ett tätbebyggt område. En annan kvinna i en bil uppmärksammar inte att hon kommer cyklande så när hon svänger stöter hon till cykeln och cyklisten ramlar och slår i huvudet, säger åklagare Johan Stenberg.

Cyklisten avled av sina skador. Bilföraren nekar till brott men enligt stämningsansökan ska hon inte ha svängt på ett trafiksäkert sätt och inte heller iakttagit väjningplikten.

Olycklig händelse

– Bilföraren menar att hon inte sett cyklisten men vittnen säger att bilen kom ikapp cyklisten och att de stötte ihop, säger Johan Stenberg.

– Det är en olycklig händelse. Det var inget uppståtligt utan det handlar om ouppmärksamhet. Det var en lätt kollision men tillräcklig för att cyklisten föll.

Den omkomna kvinnans anhöriga yrkar på närmare 51.000 kronor, plus ränta, i skadestånd för begravningskostnader och sveda och värk.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer