Uddevalla kommun har anmält åtta anställda till polisen och kommunen till IVO Foto: SVT

Åtta kommunanställda i Uddevalla polisanmäls för sekretessbrott

Publicerad

Uddevalla kommun har polisanmält åtta personer som arbetar inom kommunen. Detta efter att de under flera år har delat sekretessbelagda uppgifter om brukare i en privat chattråd.

– Brukare inom socialtjänstens verksamhet måste känna sig trygga, säger Roger Granat, socialchef i Uddevalla.

Enligt Roger Granat handlar det om personer anställda inom socialtjänsten som delat information om brukare i en privat messenger-tråd.

– Av den dokumentation som vi har så har det pågått under några år, säger han.

”Det är allvarligt”

De har nu polisanmälts för sekretessbrott av Uddevalla kommun. Något som P4 Väst tidigare har rapporterat om.

Det är allvarligt. Brukare inom socialtjänstens verksamhet måste känna sig trygga med att deras persondata hanteras på ett säkert och tryggt sätt. Brukardata skall hanteras i vårt verksamhetssystem, säger Roger Granat.

Vad gör ni för att detta inte ska hända igen?

– På förekommen anledning skall detta diskuteras ute på enheterna. Vi har sedan tidigare startat ett arbete runt informationssäkerhet som kommer rullas ut under 2021.

Även anmält till IVO

Utöver polisanmälan om sekretessbrott har det kommit fram att de åtta anställda ska ha hotat och kränkt brukare på ett kommunalt boende, rapporterar P4 Väst. De har nu blivit avstängda från boendet och kommunen har utöver polisanmälan mot personalen anmält sig sjlälv till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.