Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Attentat mot migrantläger i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan i EU-migrantlägret vaknade av att någon högg genom tältet med en machete. Sedan satte han eld på tältet.

Larmet kom klockan 03.36, vittnen ska ha sett en man tända på och springa från platsen.

Enligt Lars-Gunnar Gustafsson, vakthavande befäl vid polisen i Västra Götaland, så har tre husvagnar skadats, varav en blev totalförstörd.

Totalt på området ska det ha funnits elva boenden som tillhör en grupp EU-migranter som slagit läger under brofästet vid Älvsborgsbron.

– En kvinna har berättat hur en okänd man, antagligen beväpnad med machete, började hugga genom tältet där hon sov. Hon fick skärskador i handen och därefter ska mannen ha hällt vätska på tältet och tänt på, säger Thomas Fuxborg, presstalesman för polisen i Västra Götaland.

Skrik väckte andra

Kvinnans skrik ska ha väckt andra och då en man gick ut från sin husvagn ska även han ha blivit attackerad.

– Han har berättat hur gärningsmannen, som ska vara i 30-årsåldern, slog honom i huvudet med en hammare eller en batong innan han försvann från platsen, säger Thomas Fuxborg.

Enligt polisen blev tre husvagnar totalförstörda i branden, och en fjärde skadades. Ingen av offren behövde uppsöka läkare.

Hittat hammare

Polisen har gjort vissa fynd i jakten på gärningsmannen.

– Vi har anträffat en ryggsäck och en hammare som ska undersökas, säger Thomas Fuxborg.

Hammaren och ryggsäcken hittades på olika platser i närheten av lägret. I ryggsäcken gjorde polisen ytterligare ett fynd.

– Det är ett föremål som jag hoppas ska leda oss framåt i utredningen, mer vill jag inte berätta mer om det, säger Thomas Fuxborg.

De påträffade föremålen ska sändas till NFC, Nationellt forensiskt center, i Linköping där de ska undersökas i jakten på dna.

Får hjälp av socialen

Polisen jagar nu den man som misstänks för grov mordbrand och två fall av grov misshandel. En teknisk undersökning har inletts. Ingen gärningsman har ännu gripits.

Enligt Thomas Fuxborg är attacken den grövsta som genomförts på EU-migranter i Västra Götaland.

– Jag känner inte till någon värre än den här.

Nattens attack kommer inte att resultera i några åtgärder från polisens sida vad gäller att höja bevakningen vid andra migrantläger i Göteborg.

De elva migranter som fanns i lägret vid attacken kommer, enligt polisen, att få hjälp av sociala myndigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Väst
Mer Nyheter
Foto: SVT
En husvagn totalförstördes Foto: SVT