Enligt KAVA:s chef, Johan Ellegård (överst t.h.), är det viktigt att samarbetet fungerar mellan olika yrkeskategorier som undersköterskor, sjuksköterskor och läkare. Foto: Hanna Fransson

Avdelning på NÄL vände bemanningskris

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan var läget akut på NÄL:s kirurgiska akutvårdsavdelning. Över hälften av sjuksköterskorna sade då upp sig samtidigt. Men nu kan avdelningen stoltsera med full bemanning och sjuksköterskorna står i kö till tjänsterna.

Caroline Karlsson har arbetat tre år på Näls kirurgiska akutvårdsavdelning, KAVA, och fått se den nedåtgående spiralen vända.

– Jag trivs jättebra, framför allt för att det är så högt i tak och så härlig stämning bland kollegorna, säger hon.

Hälften sade upp sig 2016

2016 var situationen en annan. Över hälften av sjuksköterskorna, 16 stycken, sade upp sig vilket ledde till stängda vårdplatser och att man tvingades förlita sig på hyrsjuksköterskor. När Johan Ellegård, som själv jobbat som sjuksköterska på avdelningen sedan 2010 tog över jobbet som avdelningschef gjordes flera saker om.

– Vi var överens om att något måste göras. Vi förlorade massor av personal och hade inte råd med fler tapp, säger han.

”Våga tänka nytt”

Så han kavlade upp ärmarna och gick igenom arbetet från grunden. Tillsammans med medarbetarna sattes tydliga och mätbara mål upp. Arbetsättet analyserades och de försökte hitta sätt att skapa en tillåtande miljö där frågor och synpunkter uppmuntrades. Stor vikt lades vid trivsel och att alla skulle kunna påverka verksamheten.

– Jag tror inte det finns något enkelt svar på varför det gått bra. Men att våga tänka nytt har varit väldigt lyckosamt för vår avdelning, även om det också är kämpigt att bedriva förändringsarbete, säger han.

Inga höjda löner

Avdelningen har varken erbjudit högre löner eller arbetstidsförkortning utan fokus har legat på lagarbete, delaktighet och större möjligheter till kompetensutveckling. Sjuksköterskan Caroline Karlsson säger att skillnaden är stor.

– Då var det svårt att hinna med att ge den vård man önskade. Nu har vi färre patienter per sjuksköterska och är bättre bemannade både dag och kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.