”P-bolaget har brutit mot lagen”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunala P-bolaget i Göteborg har brutit mot Lagen om offentlig upphandling. Det konstaterade Konkurrensverket på måndagen.

Samtidigt kräver verket P-bolaget på 37 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Västnytt har i en serie reportage granskat P-bolagets omfattande problem med offentliga upphandlingar. Tidigare har bolaget bland annat kritiserats av Stadsledningen för att ha brutit mot lagen om offentlig upphandling i samband med att man la ut sin kundtjänst på entreprenad förra året.

P-bolag Göteborg

Den här gången handlar det om hur P-bolagets ledning upphandlat konsulttjänster av bolaget INDEA. För det första annonserade aldrig P-bolaget ut affären, utan gick direkt till INDEA, som VD:n Maria Stenström jobbat med, till och från, under 17 år.

Man gjorde helt enkelt en direktupphandling som kanske hade varit ok om affären inte hade varit så omfattande. Men det var den. När Konkurrensverket räknar ihop P-bolagets konsultfakturor, precis som Västnytt tidigare gjort, så visar det sig att P-bolaget betalat närmare en halv miljon kronor till INDEA under ett drygt halvår. Därmed överskred man gränsen för direktupphandling med över 200 000 kronor.

Det här är första gången som Konkurrensverket kräver en upphandlingsskadeavgift av en göteborgsk myndighet, och det blir nu upp till Förvaltningsrätten att avgöra om, och i så fall hur mycket P-bolaget ska betala.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

P-bolag Göteborg

Mer i ämnet