Foto: Kustbevakningen

Avslutar insats efter oljeutsläppet

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningen avslutar sitt arbete med oljeutsläppet i Kattegatt. Lokal räddningstjänst tar över ansvaret om den mindre mängd olja som har nått land. Samtidigt startar nu Kustbevakningen en förundersökning om händelsen.

Det var i slutet på förra veckan som tjockolja som läckte ut vid en så kallad bunkring av ett fartyg utanför Skagen. Utsläppet skedde på danskt vatten under en tankning. Ett flera kvadratkilometer stort utsläpp som var på väg mot Sverige. Kustbevakningen kontaktades på under lördag morgon om olyckan och har lagt stora resurser på bekämpningen.

– Generellt sätt har det gått bra särskilt med tanke på att vi tog upp så stora mängder till havs till skillnad de försvinnande små mängderna som nådde land, säger Filip Lundgren som var räddningsledare under stora delar av arbetet med oljeutsläppet.

LÄS MER: Nytt besked: Oljan har nått land

Spridning försvårade

Det som har försvårat arbetet är när oljan har spridits likt en trattliknande formation. Det blir ett större område som behövs bekämpas.

– Det var ett väldigt stort utsläpp. Vi tog upp 15-16 kubikmeter olja och efter man separerar vattnet så handlar det om mellan 4.000-8.000 liter ren olja, säger Lundgren.

Under torsdagen gjordes en grundlig genomgång med både fartyg och flyg efter kuststräckan Lysekil till Strömstad, inklusive Koster. Bara en mindre mängd olja hittades avslutades operationen. I de tre kommunerna där det påträffats olja ska lokal räddningstjänst ansvara för utsläppet.

Beredskap ändå

Men trots att Kustbevakningen har avslutat sin insats så kommer det finnas en beredskap om allmänheten rapporterar in utsläppt olja.

– Under helgen är det många som ska ut med båtar och skulle de hitta något och ringer oss är det bra att ta det osäkra för det osäkra men vi tror inte att det kommer vara någonting eftersom vi har gjort en nogrann genomsökning med både flyg och fartyg, säger Lundgren.

Kustbevakningen har nu också startat en förundersökning om brott. I ett pressmeddelande skriver myndigheten att man ska utreda ansvaret för olyckan och så småningom kommer man sannolikt att lämna in en anmälan till en miljöåklagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.