Anna Johansson och Magdalena Andersson skriver om regeringens förslag till undantag i trängselskatten. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet/SVT

Backaborna slipper trängselskatten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår nu ett undantag som gör att Backaborna från och med nästa år slipper trängselskatten i området.

Regeringen vill nu få till ett undantag för Backaborna när det gäller den så omdiskuterade trängselskatten i Backa.

Läs mer: Backaborna får chans att säga sitt

I en debattartikel i GP skriver finansminister Magdalena Andersson och infrastrukturminister Anna Johansson att regeringen presenterar ett förslag som innebär att de som bor, bedriver verksamhet och hälsar på i Backa ska slippa betala trängselskatt.

Ministrarna skriver att

” den nuvarande utformningen av trängselskatten i Backaområdet syftar främst till att undvika genomfartstrafik. Detta har uppnåtts, men det har samtidigt lett till att passager in och ut ur området beskattas. Det är lätt att förstå frustrationen över detta.”

Redan nästa år

Enligt ministrarna är förhoppningen att undantaget ska leda till att tillgängligheten för boende och besökare i området ökar och därmed även möjligheterna för arbetspendling och näringsliv i Backa blir större. Förändringen kan vara på plats redan nästa år.

Enligt förslaget kommer dagens betalstationer kompletteras med nya kontrollpunkter väster om Backa som ska göra undantaget möjligt. Endast den som passerar både en betalstation och den nya kontrollpunkten inom 30 minuter kommer att beskattas och därmed blir resor inom Backaområdet befriade från trängselskatt.

”Mer rimlig och rättvis”

Det förslag som regeringen presenterar idag är inte detsamma som Göteborgs stad har förordat men ministrarna anser att regeringens förslag har flera fördelar, bland annat så skriver man att det omfattar fler och minskar risken för felbeskattning.

” Trängselskatten utgör en del av finansieringen av alla viktiga infrastruktursatsningar i Göteborg med omnejd. De investeringarna är helt nödvändiga för att klara jobben i regionen. Vi behöver också öka pendlingen för att göra det möjligt för fler att flytta till Göteborg och fler företag att etablera sig här. Med Backaundantaget gör vi trängselskatten i Göteborg mer rimlig och rättvis.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trängselskatt Göteborg

Mer i ämnet