Bandidosman åtalas för utpressning

Publicerad

En Bandidosmedlem från Göteborg ska ha försökt pressa en företagare i Skaraborg att betala en falsk faktura. Nu åtalas han.

Det var i mars som två företagare i Skaraborg skulle utföra ett arbete tillsammans. Den ene drog sig ur uppdraget. Trots det ska den andre företagaren ha skickat en faktura på 184 500 kronor till den förste.

När han vägrade betala fick han efter en tid ett samtal från en person som sa att han måste betala.

Personen i luren ska ha berättat att han tillhör Bandidos och att företagaren inte hade något annat val än att betala.

”Jag ska ha de här pengarna, så är det bara. Sedan är det ju upp till dig hur smidigt du vill göra det”, sa han bland annat.

Han sa också att ”Tror du att vi inom Bandidos går och tvistar om saker och ting, vill du ta striden med oss eller vill du betala?”

Gillrade fälla

Men företagaren spelade in samtalen och gick till polisen.

Polisen gillrade en fälla och grep en tredje person som åkte för att hämta upp pengarna. Samtidigt hämtades även Bandidosmannen in till förhör.

Nu åtalas de båda samt den andre företagaren.

– Det är naturligtvis alltid allvarligt när personer försöker hota och utpressa. Det är mycket bra att den här företagaren gick till polisen, säger åklagaren Lars-Göran Wennerholm.

Även om Bandidosmannen aldrig uttalade något direkt hot så handlade det ändå om förtäckta hot, anser åklagaren.

– Ja enligt mig är det tydligt att det handlar om hot. Han har också anspelat på sitt medlemskap i Bandidos och det våldskapital som den organisationen har.

Flera brott

Bandidosmannen åtalas nu för försök till utpressning och brott mot inkassolagen. Bandidosmedlemmens kumpan som åkte för att hämta pengarna åtalas för brott mot inkassolagen och företagaren som misstänks ha beställt indrivningen åtalas för anstiftan till de båda brotten.

Försök till utpressning kan ge högst två års fängelse, enligt åklagaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer