Hamburgare serverade ”medium” kan vara farliga om köttet inte hanterats rätt innan det steks. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bara helstekta burgare på Tugg tillsvidare

Uppdaterad
Publicerad
Hamburgarrestaurangen Tugg Burgers på Drottninggatan i Göteborg hotas om vite på 40.000 kronor av kommunen om man inte ser över sina rutiner av kötthanteringen. SVT Nyheter Väst berättade igår om fallet och idag svarar restaurangägaren.
– Vi kommer endast servera våra burgare ”well done” i väntan på ok från miljöförvaltningen, säger Mikael Viklander.

Som vi kunde berätta under onsdagen så har en hamburgerrestaurang i Göteborg fått kritik av Miljöförvaltningen efter ett kontrollbesök i december. Restaurangen i fråga, Tugg Burgers på Drottninggatan, kritiserades för att förvara sin färs i för hög värme vilket ökar risken för bakterier.

Problemet med detta är att hamburgarna då kan bära på hälsofarliga bakterier om de tillagas i lägre temperaturer, som tex ”medium”. Något som tidigare varit en standard på restaurangen.

Tänker rättare sig efter stadens synpukter

– Det är så vi tycker att burgarna ska serveras. Men vi respekterar förvaltningens synpunkter och kommer därför köra på helstekt tills dess att de godkänner våra nya rutiner. För förhoppning är att det kommer ske inom en väldigt snar framtid, säger ägaren Mikael Viklander.

Läs mer: Hamburgaren kan göra dig svårt sjuk

Enligt Mikael Viklander ska de se över sin kylutrustning då de efter miljöförvaltningens besök insett att de inte haft den temperaturen på köttet under hela tillagningskedjan som eftersträvat.

– Vi tycker att vi haft en bra dialog med miljöförvaltningen och tror inte att det här ska behöva vara ett problem särskilt länge till, säger han.

Något exakt datum för när problemet ska vara löst kan han dock inte ge, vilket alltså innebär att restaurangens besökare får nöja sig med genomstekta hamburgare tills vidare.

Fakta: Ehec

Visa

* Bakterien har hittats i tarmen hos människor och djur, särskilt kor, får, getter och andra idisslare.

* Man kan bli sjuk av smittade livsmedel, men också via människor, genom miljön (till exempel badvatten eller beteshagar) och via direktkontakt med djur.

* Efter en till tio dagar drabbas den smittade av magsmärtor och diarréer som kan bli blodiga.

* Små barn, upp till fem år, är särskilt känsliga för ehec-infektioner. De kan bland annat drabbas av njurskador.

* Bakterien dör inte vid frysning, så även köttfärs som har varit fryst ska genomstekas.

Källa: Livsmedelsverket (TT)

Detta ska du tänka på

Visa

– När du är ute och äter så är grundregeln att du ska kunna lita på att verksamheten tillagar maten på ett bra sätt.  

– Är du osäker så ska du se till att få ditt kött genomstekt, beställ ”well done”, säger Pia Gustafsson på Miljöförvaltningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hamburgare

Mer i ämnet