Föräldrar i Göteborg har oroats när de fått felaktiga meddelanden i en app om att deras barn ”checkat ut” från förskolan. (Genrebild) Foto: Håkan Mosvold Larsen/TT

Barn checkas ut från Göteborgs förskoleapp – föräldrar oroas

Uppdaterad
Publicerad

Ett tekniskt fel som innebär att föräldrar i Göteborg får meddelande om att deras barn lämnat förskolan oroar många. Felsökning pågår enligt staden med ”högsta prioritet”.

Appen ska enligt leverantören IST Home Skola ”förenkla nutidens föräldraskap”, och ska möjliggöra för en smidigare kommunikation när förskolebarn lämnas och hämtas.

Men sedan i förmiddags har föräldrar i Göteborg oroats när de får meddelanden om att deras barn checkat ut från förskolan, utan att någon har hämtat dem.

– Vi har en pågående driftstörning i närvarosystemet Lämna/hämta, där barn blir felaktigt utcheckade. Leverantören felsöker med högsta prioritet, meddelar Göteborgs Stads IT-enhet Intraservice.

Nytt projekt

Stefan Osla är enhetschef för digitalisering i förskolan i Göteborg. Han berättar att projektet med appen har pågått sedan i maj förra året, och att näst intill alla förskolor i staden använder sig av systemet.

– Vi vill egentligen utveckla det här systemet ännu mer för analyser och annat. Nästa steg är att köket kan se hur många barn som är inne så att de kan laga rätt mängd mat. Det finns potential i det. Men ibland blir det fel, säger han och tillägger:

– Vi fattar att det kan hända saker i nya system men det får inte innebära att föräldrar blir oroliga!

Foto: Skärmklipp/SVT

Felet hittat

Tusentals föräldrar i Göteborg använder appen, men Stefan Osla vet inte hur många som fått de felaktiga meddelandena.

Klockan 15.30 meddelades att apputvecklarna nu hittat felet, och försöker säkerställa att något liknande inte kan hända igen.

– Jag tolkar det som att felet nu är avhjälpt, säger Stefan Osla.

På kvällen skickades ett meddelande ut via appen, där IST Home Skola berättade om felet och att detta skapat stor oro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer