Foto: SVT/TT

Barn blev förlamat efter vårdmiss

Publicerad

I juli i år drabbades ett barn av förlamning i benen efter att personal på Sahlgrenska sjukhus misslyckades med att identifiera ryggmärgskanalen. Tio dagar efter operationen blev sjukhuset kontaktat av barnets anhöriga för att barnet inte hade kunnat röra på benen sedan operationen. Nu utreder sjukhuset händelsen.

Enligt Lex-Sarah anmälan som gjorts hade barnet klagat över värk i ryggen men att personalen inte utredde vad det berodde på och skickade hem patienten med smärtstillande.

Sjukvårdspersonalen hade försökt vid upprepade gånger med att sätta en ryggmärgskateter på patienten men gett upp tillslut. Sjukhuset driver en egen utredning om händelsen som inte är färdig än.

– Det finns en risk att det har blivit skador som kan vara bestående, men om det är så vet jag inte i nuläget, säger chefläkare Jerker Isacson till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt ansvariga på Sahlgrenska sjukhus borde man ha varit mer lyhörd för eventuella komplikationer när det gjordes så många försök eftersom det alltid innebär en risk när man sticker i ryggmärgskanalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer