Äter barn bättre mår de också bättre känslomässigt, visar en ny studie. Foto: TT

Studie: Barn som äter nyttigt kan få bättre självkänsla och fler kompisar

Uppdaterad
Publicerad

Barn som äter hälsosamt har större chans att både få fler kompisar, bättre självkänsla och färre känslomässiga problem. Det visare en studie där forskare på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet deltagit.

I studien deltog 7.675 barn i åldrarna två till nio år i åtta europeiska länder, bland annat Sverige, Tyskland och Ungern. Länderna valdes ut eftersom deras riktlinjer för hälsosam kosthållning liknande varandra.

– Studien visade att de barn som åt bättre i början av studien hade bättre självkänsla två år senare än dem som inte gjorde det. De hade dessutom bättre relation men sina kompisar och färre emotionella problem, säger Louise Arvidsson, som är försteförfattare till studien där flera universitet deltagit.

Viktigt att studera barnen

Hon menar att det finns många studier som undersökt samma sak på vuxna men att det är viktigt att även studera barnen.

– Det finns ett stort fokus på att fysisk aktivitet hänger ihop med den mentala hälsan. Men det är bevisat att vuxna som får hjälp med sin kost även mår bättre mentalt. Därför tyckte vi det var viktigt att se om sambandet finns hos barn också.

Vilken mat är den bästa för barn att äta?

– Mat från våra vanliga kostrekommendationer som består av 500 gram frukt och grönt per dag. Det är bra att äta fisk två till tre gånger per vecka och välj fiberrika livsmedel när det finns. Till exempel fullkornspasta eller fullkornsbröd, säger Louise Arvidsson.

Studien behöver upprepas

I undersökningen rapporterades barnens välmående av föräldrarna.

Därför skulle studien behöva upprepas bland barn med kliniska diagnoser, som till exempel depression, för att resultatet ska bli helt tillförlitligt, menar studiens upphovsmakare.

Barn med dålig kosthållning och dåligt välmående hade större tendens att lämna studien och var därför underrepresenterade när en uppföljning gjordes två år senare. Det kan ha försvagat studiens slutsats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.