Kenneth Danielsson, trädgårdslärare, blev arg när han upptäckte att barnens odlingar var stulna. Jordärtskockan på bilden är inte från barnens odling. Foto: SVT

Barnens odlingar stulna: ”Jag hoppas att de får ont i magen”

Uppdaterad
Publicerad

Flera kilo ätbar pumpa, purjolök och morötter som odlats av lågstadie- och särskoleelever och som just skulle skördas i en festlig tillställning – det är var tjuvarna som slog till mot Botaniska Trädgården i förra veckan fick med sig. Och det är inte första gången föreningen utsätts för stölder och sabotage.

I förra veckan möttes trädgårdsläraren Kenneth Danielsson av en tråkig syn när han kom till sin arbetsplats på Botaniska Trädgården i Göteborg, något som tidningen GP var först med att berätta om.

– Jag trodde först att rådjuren varit framme men sedan såg jag att allt var länsat på ett sätt som fick mig att förstå att någon kört dit med kärra eller barnvagn och skördat allt i barnens trädgård. Jag hittade två små pumpor, men det var allt som fanns kvar, säger han till SVT Nyheter Väst.

Odlingarna görs i pedagogiskt syfte tillsammans med lågstadieelever från två skolor och elever från en särskola i Göteborgsområdet. Man skulle just ha en skördefest och låta barnen ta del av grödorna.

– Jag hoppas att den som begick stölden ser detta och skäms så mycket att hen inte kan äta det eller i alla fall skänker maten till någon som behöver den. Jag hoppas det straffar sig själv, att man inser att det inte var så bra att ta barnens grönsaker och får ont i magen när de äter det, säger Kenneth Danielsson.

Har hänt förut

På Facebook har hundratals upprörda göteborgare engagerat sig i frågan och många är arga över stölden som drabbat barn. Det är inte första gången trädgården drabbas.

– Tyvärr har det hänt förut och det känns så tråkigt om vi ska behöva sätta upp staket och inte kunna ha den tillgänglig som den är nu, säger Kenneth Danielsson.

Hör Kenneth Danielsson berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.