Barnmorskestudenter i Göteborg uppmanar nu till nationellt studentuppror för att förlossningsvården ska bli bättre för både födande, född och förlossningspersonal. Foto: svt

Barnmorskestudenter i Göteborg manar till nationellt uppror – skriver brev till socialministern

Uppdaterad
Publicerad

Förlossningsvården måste bli bättre för både födande, födda och för förlossningspersonalen. Det menar barnmorskestudenter i Göteborg som nu uppmanar nu till nationellt studentuppror.

– Barnmorskorna vänder ut och in på sig själva för att få vården att fungera, säger Maja Hård af Segerstad, en av initiativtagarna till uppropet.

Maja Hård af Segerstad studerar till barnmorska i Göteborg och hon har nyligen fått en detaljerad inblick i två av förlossningsavdelningens roller. Hon har precis fött barn vid den förlossningsavdelning hon gjort sin praktik.

– Jag tror inte att mina rädslor inför förlossningen var något undantag från de andra kvinnor känner när de hör om personalbrist och den situation som råder på våra förlossningsavdelningar.

Brev till förlossningsavdelningar

Barnmorskestudenterna har skrivit brev till förlossningsavdelningarna i regionen samt till socialminister Lena Hallengren. Brevet innehåller 12 punkter som de anser bör uppfyllas innan de accepterar en anställning på förlossningen.

Kärnan i #bmstudentuppror som upproret heter är att det är för få barnmorskor som tar hand om för många födande.

– Jag tror att det handlar om ett systemfel, det saknas barnmorskor som vill jobba under de arbetsförhållande som råder, säger Maja Hård af Segerstad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.